979
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κ.Ε., όταν ανέβαινε στο βήμα ως πρόεδρος του κόμματος... | Dimitris Kapantais / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής εν μέσω απειλών

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 18:24
Ο Στέφανος Κασσελάκης σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κ.Ε., όταν ανέβαινε στο βήμα ως πρόεδρος του κόμματος...
|Dimitris Kapantais / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής εν μέσω απειλών

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 18:24

Την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε την Τρίτη η Πολιτική Γραματεία του ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς οι «87», το στρατόπεδο της Κουμουνδούρου που «καθαίρεσε» τον Στέφανο Κασσελάκη και το οποίο οποίο φέρεται να διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία και στα δύο όργανα.

Στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης, η οποία προγραμματίστηκε για το Σάββατο, θα βρεθεί το ζήτημα του εξώδικου που απέστειλε νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης προς τους νέους κλειδοκράτορες του κόμματος, υπογράφοντας μάλιστα ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη» απεφάνθη η Πολιτική Γραματεία.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον Τύπο με αναφορές στο Πόθεν Εσχες Κασσελάκη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τελευταίου. «Απαντώντας», το κομματικό όργανο θύμισε πως εντός ημέρας  θα γινόταν έτσι κι αλλιώς η ανάρτηση των Πόθεν Εσχες των υποψηφίων και σημείωσε πως κατά συνέπεια οι όποιες διαρροές «δεν έχουν κανένα νόημα».

Επισήμως, λοιπόν, η Πολιτική Γραμματεία έκανε γνωστό πως συγκαλεί την Κεντρική Επιτροπή έπειτα από τις παραπάνω εξελίξεις και προκειμένου «να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή προέδρου».

Το ίδιο απόγευμα ήταν παραπάνω από σαφές, ωστόσο, πως οι «87» επρόκειτο να επιδιώξουν μία «οριστική λύση» απέναντι στον εσωκομματικό τους αντίπαλο κατά τη συνεδρίαση αυτή, με ορισμένους εξ αυτών να προωθούν ακόμη και τη διαγραφή του.

Η Ολγα Γεροβασίλη, άτυπη επικεφαλής της «φρουράς Τσίπρα», εξέφρασε χωρίς περιστροφές την προσωπική, όπως είπε, άποψη ότι θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ (σενάριο που αν ευδωθεί συνεπάγεται την ακύρωση της υποψηφιότητας του). «Φοβάται την προσφυγή στη βάση και εξωθεί την κατάσταση στα άκρα» σημείωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής στην παρέμβασή της στην Πολιτική Γραμματεία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «πρωτοφανή» την κίνηση να «απειλεί πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος με προσφυγή στη Δικαιοσύνη όλο του το κόμμα».

Θέμα διαγραφής του κ. Κασσελάκη έθεσαν και άλλα στελέχη του κομματικού οργάνου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Η Κατερίνα Νοτοπούλου ζήτησε την απόρριψη της υποψηφιότητας Κασσελάκη καθώς και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αίτημα διαγραφής, καθώς «εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης», όπως υποστήριξε. Τον κατηγόρησε ακόμη ότι «δεν σέβεται τις καταστατικές αρχές και αποφάσεις».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ» συμφώνησε ο Κώστας Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας ότι «ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν επίσης μεταξύ των μελών του οργάνου που ζήτησαν να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή καθώς «η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής εκφεύγει της αρμοδιότητας της Πολιτικής Γραμματείας».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε με νόημα, από την πλευρά του, προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής βάσει της οποίας προϋπόθεση για την κατάθεση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πλην της προσκόμισης υπογραφών και Πόθεν Εσχες, ο σεβασμός των συλλογικών οργάνων –πιθανότατα σε αυτή τη βάση θα συζητηθεί το σενάριο του αποκλεισμού Κασσελάκη από τις εσωκομματικές κάλπες.

Διαφορετική στάση επί του θέματος κράτησε ο Παύλος Πουλάκης. Ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «όσο απαράδεκτη είναι η διαρροή του Πόθεν Εσχες στα ΜΜΕ, τόσο, εκατό φορές, παραπάνω είναι απαράδεκτο να στέλνει υποψήφιος πρόεδρος, κατά δήλωση του εξώδικο στην Π.Γ. και στην Κ.Ε. του κόμματος που θέλει να ηγηθεί». Ο ίδιος συμπλήρωσε, όμως, πως «δεν νοείται θέμα διαγραφής σε υποψήφιο πρόεδρο», καθώς αυτό δείχνει «αδυναμία».

Ολόκληρη η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδρίασε σήμερα, μεταξύ άλλων, για να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, και την ανάρτηση, σήμερα, του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε.

Συνεπώς, διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη.

·Επισημαίνεται ότι, στην απόφαση της Κ.Ε. της 21 Σεπτεμβρίου 2024, τίθεται ως προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν ο,τιδήποτε». Ως εκ τούτου, η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών, καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίηση του στην ιστοσελίδα.

Η Π.Γ. συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο 12/10/2024 κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου.

Παραίτηση Σβίγκου ζήτησε η Τζάκρη

Στην «εκρηκτική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τους «Κασσελίστας» εκπροσώπησε η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία επανέλαβε το αίτημα που κατατέθηκε νωρίτερα από την πλευρά Κασσελάκη για την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου, γραμματέως του κόμματος.

«Η συντρόφισσα Σβίγκου δεν μπορεί να είναι πλέον γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διότι στα χέρια της παραδόθηκε από την πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής αμελλητί στην μορφή εκτυπωμένων αρχείων και όχι ψηφιακών το Πόθεν Εσχες του κ. Κασσελάκη. Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όφειλε να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη μέχρι να ανέβουν ταυτόχρονα για όλους τους υποψηφίους στον SYRIZA.GR. Αιτούμαι για τον λόγο αυτό την άμεση παραίτησή της. Ο γραμματέας του κόμματος δεν είναι κομματάρχης. Είναι θεσμός» δήλωσε η βουλευτής.

Στη συνέχεια η ίδια ζήτησε να της κοινοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα του επικείμενου συνεδρίου, με φόντο τις αλλαγές που συζητούν επί του οδικού χάρτη τα όργανα του κόμματος.

«Θέλω να με ενημερώσετε τώρα σε ποια αίθουσα θα γίνει το συνέδριο και ποια ημερομηνία ακριβώς. Και αυτό θα ανακοινωθεί στα μέλη σήμερα. Είναι σαφές από την πλευρά Κασσελάκη ότι η οποιαδήποτε ύπαρξη zoom (σ.σ. για τη συμμετοχή συνέδρων) δεν επιτρέπεται αν δεν έχει διασφαλιστεί πρώτα η καρέκλα και για τον τελευταίο σύνεδρο εντός της αίθουσας. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι επιτρέπεται μόνο για την ύπαρξη αντικειμενικού κωλύματος συντρόφων ή συντροφισσών που δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να προσέλθουν αυτοπροσώπως» προσέθεσε στην παρέμβασή της η κυρία Τζάκρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...