Το τέλος της εποχής Ερντογάν στην Τουρκία προεξόφλησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, την Πέμπτη, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής –και υφυπουργός Παιδείας– Αγγελος Συρίγος, εκτιμώντας ότι είναι πλέον θέμα μηνών η μετάβαση προς τη διάδοχη κατάσταση στη γείτονα.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευε νέες απειλές για την κυριαρχία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, συντηρώντας τη γνωστή ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης μιας σειράς νησιών της Ελλάδας.
Και όλα αυτά ενώ διογκώνεται το κλίμα δυσαρέσκειας στην τουρκική κοινωνία για την ακρίβεια και τη διαχείριση των οικονομικών εν γένει από την κυβέρνηση Ερντογάν, κάτι που όπως εκτίμησε ο κ. Συρίγος θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.
«Εγώ περιμένω ότι μέσα στον επόμενο 1-1,5 χρόνο, ο Ερντογάν θα έχει ολοκληρώσει την πορεία του για πολλούς και διάφορους λόγους», δήλωσε ο υφυπουργός και σχολιάζοντας την αγανάκτηση που επικρατεί στη γείτονα λόγω ακρίβειας φτώχειας και ανέχειας, εξήγησε ότι η νοοτροπία των Τούρκων είναι ότι αποδέχονται το «ντοβλέτι», δηλαδή το κράτος τους και δεν αντιδρούν με έντονο τρόπο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και στις εκλογές.
Ο κ. Συρίγος δεν απέκλεισε να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα στην Τουρκία (όπως και στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ) ο υπουργός Αμυνας του Ερντογάν, Χουλουσί Ακάρ.
«Ας κρατήσουμε ότι ο Ακάρ, τον οποίο αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν έχει χρίσει ως νούμερο 2, είναι ένας άνθρωπος που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους Αμερικανούς, ξεκίνησε από κεμαλικός, είναι αμερικανοσπουδαγμένος και μπορεί να τον δούμε αυτόν ως τη λύση που θα προβάλει το κυβερνών κόμμα, προσπαθώντας να αποσπάσει και ψήφους από ισλαμιστές που έχουν φύγει», ανέφερε ο καθηγητής.
Στην Τουρκία εν τω μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης στον Ερντογάν για την εκτόξευση των τιμών σε βασικά αγαθά και την ενέργεια.
Χαρακτηριστική η δήλωση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι να αποσύρει ο τουρκος πρόεδρος τις πρόσφατες αυξήσεις (σ.σ. μέσα σε έναν μήνα τα τιμολόγια αυξήθηκαν έως και κατά 125% για το βιομηχανικό ρεύμα και περίπου 50% για τα νοικοκυριά).
Σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter (δείτε το κάτω) ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε επίσης να μειωθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας στο ρεύμα από 18% σε 1%.
Neden elektrik faturalarınız şişirildi?
Bir dilim kuru ekmeğinize kim göz dikti?
Bu zulme ancak birlikte son verdirebiliriz. Buyurun bu ibret tablosunu konuşalım… pic.twitter.com/N3ziJef1VQ— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) February 9, 2022
«Από σήμερα δεν θα πληρώνω τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι ο Ερντογάν να αποσύρει τις αυξήσεις των τιμών που υπέγραψε στις 31 Δεκεμβρίου», αναφώνησε ο επικεφαλής του CHP.
Και όπως συνηθίζεται, ως έξοδος διαφυγής για το καθεστώς Ερντογάν μπροστά στο διογκούμενο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, προέβαλε ξανά το… Αιγαίο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιδίδεται σε ένα ακόμα παραλήρημα για «τα νησιά που εξοπλίζει παρανόμως η Ελλάδα».
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη θέτοντας ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησής τους (επιστολή που έλαβε τη δέουσα απάντηση από την μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη).
Οπως μάλιστα προειδοποίησε, η Αγκυρα θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών που έχουν στρατιωτικοποιηθεί (χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω).
Κλείνοντας, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις για την τουρκική υφαλοκρηπίδα, λέγοντας ότι τα δυτικά όρια έχουν ήδη καθοριστεί (μέχρι την Κάρπαθο και την ανατολική ακτή της Κρήτης) και η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω…
Στις νέες αθλιότητες Τσαβούσογλου (σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν) απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.
«Η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια», υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου και παρέπεμψε στην σχετική επιστολή-απάντηση της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία εστάλη στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα..
Ομοίως, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Δεδομένου, όπως υπογράμμισε, ότι συν τοις άλλοις οι αιτιάσεις αυτές, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο «μνημόνιο» (σ.σ. το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχε υπογράψει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη).
«Η Ελλάδα», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Παπαιωάννου, «παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News