209
Πορτρέτο του Μπασάρ αλ Ασαντ σε δρόμο της Ντούμα | REUTERS/Marko Djurica/File Photo

Συρία: Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου μέσα στη σκιά του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 15:10
Πορτρέτο του Μπασάρ αλ Ασαντ σε δρόμο της Ντούμα
|REUTERS/Marko Djurica/File Photo

Συρία: Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου μέσα στη σκιά του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 15:10

Η Συρία θα πραγματοποιήσει προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου, ανακοίνωσε την Κυριακή το Κοινοβούλιο της χώρας. Πρόκειται για τη δεύτερη προεδρική αναμέτρηση στη σκιά του πολέμου που μαίνεται στη χώρα για πάνω μια δεκαετία.

Από αύριο Δευτέρα και για δέκα ημέρες οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέτουν την υποψηφιότητά τους. Οι Σύροι που ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν στις 20 Μαΐου στις πρεσβείες των χωρών τους, έγινε ακόμη γνωστό.

Δεν φαίνεται πιθανόν ότι θα απειληθεί η εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος για την ώρα δεν έχει δηλώσει επίσημα αν θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος. Στην προηγούμενη αναμέτρηση, το 2014, είχε κερδίσει με ποσοστό 88%.

Το Σύνταγμα του 2012 δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να ασκήσει μόνο δύο επταετείς θητείες, αλλά εξαιρείται ο πρόεδρος που εξελέγη το 2014, δηλαδή ο ίδιος ο Ασαντ.

Επιπλέον οι κανόνες ορίζουν ότι οι υποψήφιοι σε αυτή την αναμέτρηση πρέπει να μένουν στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια – άρα στην πράξη αποκλείονται οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης – και να εξασφαλίσουν στήριξη από 35 βουλευτές – από ένα κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούν οι βουλευτές του κόμματος του Ασαντ.

Ο Ασαντ ανέλαβε την ηγεσία της χώρας το 2000, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...