282
Τούρκος στρατιώτης σε τανκ, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας (φωτογραφία αρχείου) | EPA/SEDAT SUNA

Συρία: Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τους Κούρδους στο Κομπάνι

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 15:20
Τούρκος στρατιώτης σε τανκ, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/SEDAT SUNA

Συρία: Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τους Κούρδους στο Κομπάνι

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 15:20

Τουρκικά στρατεύματα και κούρδοι μαχητές αντάλλαξαν σφοδρά πυρά την Τρίτη στη συνοριακή πόλη Κομπάνι της βόρειας Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού έπληξαν σημεία μέσα και γύρω από την πόλη, ξεκινώντας από το βράδυ της Δευτέρας και συνεχίζοντας με μεγαλύτερη σφοδρότητα στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με κατοίκους και την ημιαυτόνομη τοπική διοίκηση της πόλης.

Η διοίκηση ανακοίνωσε πως τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς και άλλοι τραυματίστηκαν.

Η Αγκυρα θεωρεί πως το ημιαυτόνομο σύστημα -με επικεφαλής κουρδικές παρατάξεις που ασκεί τη διοίκηση σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Συρίας-συνιστά απειλή για την εθνική της ασφάλεια στα σύνορα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πει ότι θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, «καταπίνοντας» το Κομπάνι και άλλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Το Κομπάνι απολάμβανε μια σχετική ηρεμία αφότου οι Κούρδοι απώθησαν το Ισλαμικό Κράτος από την πόλη, το 2015.

Ομως, οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντείνονται σε πολλές συνοριακές πόλεις. Τουλάχιστον τρεις κούρδοι διοικητές σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, με τους σύρους μαχητές να επιρρίπτουν την ευθύνη στην Αγκυρα.

Η Ντιλβίν, ιδιοκτήτρια καταστήματος και μητέρα ενός παιδιού, είπε πως εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στο Κομπάνι όταν οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν σήμερα.

«Ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις, αυτοκίνητα παντού, κόσμος να ρωτάει για τους φίλους και την οικογένειά του. Τότε άρχισαν να αυξάνονται οι κρότοι, οι κρότοι ήταν παντού», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικώς από το Κομπάνι.

«Τόσες κραυγές. Τόσος πολύς φόβος. Τώρα όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους», είπε η Ντιλβίν που προτίμησε να αναφέρει μόνο το μικρό της όνομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News