733
Καπνοί υψώνονταν στην ύπαιθρο του Χαλεπίου την Τετάρτη εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ σύριων ανταρτών και δυνάμεων του καθεστώτος | Anas Alkharboutli/picture alliance via Getty Images

Συρία: Οι αντάρτες εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά των δυνάμεων του Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2024, 17:35
Καπνοί υψώνονταν στην ύπαιθρο του Χαλεπίου την Τετάρτη εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ σύριων ανταρτών και δυνάμεων του καθεστώτος
|Anas Alkharboutli/picture alliance via Getty Images

Συρία: Οι αντάρτες εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά των δυνάμεων του Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2024, 17:35

Οι σύριοι αντάρτες εξαπέλυσαν την πρώτη τους μεγάλη επίθεση έπειτα από τέσσερα χρόνια κατά κυβερνητικών θέσεων κοντά στο Χαλέπι, ισχυριζόμενοι ότι προέλασαν αρκετά χιλιόμετρα και κατέλαβαν μια σειρά από χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η αιφνιδιαστική αυτή επίθεση, που ξεκίνησε την Τετάρτη, συνοδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένας ρώσος στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων που πολεμούσε με το καθεστώς.

Περισσότεροι από 140 άνθρωποι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με ενημέρωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη.

Μόνο κατά τις πρώτες 12 ώρες της επίθεσης σκοτώθηκαν 52 αντάρτες και 37 κυβερνητικοί στρατιώτες, ανέφερε προηγούμενος απολογισμός αυτής της ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη Συρία.

Το Παρατηρητήριο κατέγραψε ακόμη πως οι αντάρτες κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους 21 χωριά, πόλεις και «σημαντικές τοποθεσίες», καθώς και να αποκόψουν τον ζωτικής σημασίας δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το Χαλέπι.

Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι η επίθεση οδήγησε στην κατάληψη βάσης του συριακού στρατού, μόλις μερικά χιλιόμετρα από το Χαλέπι.

Οι αντάρτες, με επικεφαλής την τζιχαντιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS), δήλωσαν ότι οι επιδρομές αυτές ήρθαν ως αντίδραση στους αυξανόμενους ρωσικούς και συριακούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων στη νότια Ιντλίμπ.

Προσπάθησαν επίσης να προλάβουν επιθέσεις από τον συριακό στρατό, όπως ανέφεραν, καθώς ο Ασαντ συγκέντρωνε δυνάμεις κατά μήκος του μετώπου – το οποίο αποσταθεροποιήθηκε περαιτέρω από τις πρόσφατες επιθέσεις και των Ισραηλινών.

Σε απάντηση, οι αεροπορικές δυνάμεις τόσο της Συρίας όσο και της Ρωσίας βομβάρδισαν την Πέμπτη τις ελεγχόμενες από τους τζιχαντιστές περιοχές, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Η HTS αποτελεί την κύρια ενεργή ομάδα ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, η οποία ελέγχει περίπου τη μισή επαρχία της Ιντλίμπ και μικρά τμήματα των γειτονικών περιοχών, του Χαλεπίου, της Λατάκιας και της Χάμα, όπου ζουν περίπου 2,9 εκατ. εκτοπισμένοι. Προέρχεται από το Μέτωπο Νούσρα, που είχε τις ρίζες του σε εξτρεμιστικές τζιχαντιστικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα, πριν αποσχιστεί από αυτές το 2016.

Το 2020 είχε συμφωνηθεί εκεχειρία στην περιοχή με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας, η οποία όμως παραβιαζόταν συνεχώς, τόσο από τις συριακές δυνάμεις όσο και από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αντιπαράθεση είχε κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, με το υποστηριζόμενο από τη Ρωσία καθεστώς του Ασαντ να εντείνει σημαντικά τις επιθέσεις στα προπύργια των ανταρτών.

Προηγουμένως, και επί αρκετά έτη, οι γραμμές του μετώπου είχαν παραμείνει αδρανείς, κατά κύριο λόγο, από τότε που η κυβέρνηση του Ασαντ, ενισχυμένη από τη ρωσική και ιρανική στρατιωτική υποστήριξη, ανέκτησε τον έλεγχο της πλειονότητας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 300.000 Σύριοι έχασαν τη ζωή τους από τη στιγμή που το καθεστώς Ασαντ ξεκίνησε να καταστέλλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τον Μάρτιο του 2011, στην πόλη Ντεράα. Η αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα και η καταστολή εντάθηκε, οδηγώντας τη χώρα σε έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του στρατού του Ασαντ και των ανταρτών, καθώς και του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ-Κάιντα.

Πάνω από το μισό του πληθυσμού της Συρίας πριν τον πόλεμο (22 εκατ.) αναγκάστηκε έκτοτε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Περίπου 6,8 εκατ. είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, με πάνω από 2 εκατ. να ζουν σε σκηνές με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Αλλα 6 εκατ. είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο στο εξωτερικό. Οι γειτονικές χώρες, Λίβανος, Ιορδανία και Τουρκία, φιλοξενούν 5,3 εκατ. από αυτούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...