769
Yπό το βλέμμα του Ατατούρκ ο Ερντογάν επιτίθεται στον Εμανουέλ Μακρόν | Reuters

Eρντογάν για Μακρόν: Θα το πληρώσουν, όσοι ξαπλώνουν στο κρεβάτι με τρομοκράτες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 12:43
Yπό το βλέμμα του Ατατούρκ ο Ερντογάν επιτίθεται στον Εμανουέλ Μακρόν
|Reuters

Eρντογάν για Μακρόν: Θα το πληρώσουν, όσοι ξαπλώνουν στο κρεβάτι με τρομοκράτες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 12:43

Ο νέος «εχθρός» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγεται Ελιζέ και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις δηλώσεις στήριξης που έκανε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν για τους κούρδους μαχητές στη Συρία.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε μάλιστα συνάντηση την Πέμπτη με αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεις (SDF, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι της πολιτοφυλακής YPG) κατά την οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, εξέφρασε την στήριξή του στους κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα ο Μακρόν υπογράμμισε κατά τη συνάντηση ότι η Γαλλία, βάσει του ψηφίσματος 2401 του ΟΗΕ, είχε ξεκάθαρα εκφράσει τις ανησυχίες της για την κατάσταση στο Αφρίν και είχε ζητήσει την ελεύθερη δίοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και λίγο αργότερα έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αποστείλει γαλλικά στρατεύματα στην Μανμπιζ όπου θα συνεργαστούν με τις εκεί σταθμεύουσες αμερικανικές δυνάμεις.

Στη συνάντηση Μακρόν με τους εκπροσώπους των Κούρδων της Συρίας αναφέρεται και η Figaro, μεταδίδοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος προσφέρθηκε ακόμα και να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και κουρδικής πολιτοφυλακής (τρομοκρατικής οργάνωσης κατά τους Τούρκους) YPG.

Σε δηλώσεις του στο Reuters μετά την συνάντηση με τον Μακρόν, ο Χάλεντ Εϊσά, μέλος οργάνωσης που εκπροσωπεί την περιοχή της βόρειας Συρίας στο Παρίσι, έκανε γνωστό ότι ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προωθήσει μια διπλωματική λύση.

Και στο δημοσίευμα της Figaro επιβεβαιώνεται η αναφορά Μακρόν περί αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στη Μανπίζ σε συνεργασία με τους Αμερικανούς.

O Tραμπ εμφανίζεται να λέει «I am out of here», με τον Μακρόν όμως να αναγγέλλει αποστολή στρατευμάτων στη Συρία (φωτ. από τη συνάντησή του στη G20 τον περασμένο Ιούλιο)/ Τοbias Schwarz /Getty Images

Την ίδια ώρα ωστόσο, σε μία δήλωση-«βόμβα», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βγήκε να ανακοινώσει ότι πολύ σύντομα οι Αμερικανοί αποχωρούν από τη Συρία. «Αφήστε τους άλλους να φροντίσουν γι’ αυτήν τώρα» είπε σε μία αποστροφή του λόγου του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ρίτσφιλντ του Οχάιο. «Εχουμε κατατροπώσει το Ισλαμικό Κράτος… Θα πάρουμε το 100% του Χαλιφάτου, θα το πάρουμε όλο πίσω… [Μετά όμως] πρέπει να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας, εκεί που ανήκουμε, εκεί που θέλουμε να είμαστε», διακήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανασύνταξε εκ βάθρων το επιτελείο του, διορίζοντας «γεράκια» σε θέσεις-κλειδιά (Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ).

Εξαλλος ο Eρντογάν

Στην Τουρκία οι πρωτοβουλίες Μακρόν και οι επαφές του με τους Κούρδους προκάλεσαν την οργή του Ερντογάν και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής του, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παίρνει τηλέφωνο τον γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν για να διαμαρτυρηθεί για τη συνάντηση με τους εκπροσώπου της SDF.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε στην Αγκυρα ο τούρκος πρόεδρος και διερωτήθηκε σε αυστηρό τόνο: «Ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;»

«Η Γαλλία δεν έχει πλέον το δικαίωμα να διαμαρτύρεται για οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκράτη ή οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια. Όσοι ξαπλώνουν στο κρεβάτι με τρομοκράτες και μάλιστα τους καλωσορίζουν στα παλάτια τους, θα αντιληφθούν αργά ή γρήγορα τα λάθη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά με το γνωστό απειλητικό του ύφος για τους «αγνώμονες» δυτικούς.

Απτόητος και αποθρασυμμένος από την «κατάκτηση» της Αφρίν ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα έχει αρχίσει πολεμικές προετοιμασίες για να εκδιώξει τους κούρδους μαχητές από τις περιοχές της βόρειας Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ, μέχρι τα ιρακινά σύνορα, ενώ όπως υπογράμμισε θα κάνει το ίδιο και στο έδαφος του Ιράκ. Η Τουρκία, πρόσθεσε,  δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή (όπως πχ οι Αμερικανοί στη Μανπίζ), δεν μπορεί όμως και να επιτρέψει σε μαχητές να περιφέρονται ελεύθεροι.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ διεμήνυσε ότι η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων της YPG ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Όσοι ξεκινούν συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας (…) θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας», απείλησε ο Μποζντάγ σε μήνυμά του στο Twitter και εξέφρασε την ελπίδα να μην κάνει η Γαλλία «ένα τόσο παράλογο βήμα».

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν,  Ιμπραήμ Καλίν απέρριψε ως απαράδεκτη οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και των εκπροσώπων της ΥPG που έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία έχει στόχο την προώθηση ενός διαλόγου, επαφών ή μιας μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας. Αντίθετα, υπογράμμισε, η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να λάβουν μια σαφή στάση κατά της τρομοκρατίας αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση τρομοκρατικών δομών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...