370
Ερειπωμένη γειτονιά της Δαμασκού κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου | EPA/YOUSSEF BADAWI

Συρία: Ο «χημικός» του Ασαντ που εργαζόταν για τη CIA

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 14:39
Ερειπωμένη γειτονιά της Δαμασκού κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου
|EPA/YOUSSEF BADAWI

Συρία: Ο «χημικός» του Ασαντ που εργαζόταν για τη CIA

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 14:39

Ενας από τους κορυφαίους ειδικούς στα χημικά όπλα στη Συρία ήταν στην πραγματικότητα πληροφοριοδότης της CIA για 14 χρόνια και μεταβίβαζε στους Αμερικανούς μυστικά που αφορούσαν το πρόγραμμα της Συρίας για την παρασκευή αερίου σαρίν και άλλων νευροτοξικών παραγόντων.

Αυτό αποκαλύπτει βιβλίο του δημοσιογράφου Τζόμπι Γουόργουικ της Washington Post, ο οποίος αναφέρει ότι ο επιστήμονας αυτός συνεργαζόταν με τους Αμερικανούς από το 1988 ως το 2001, προτού βρει άδοξο τέλος.

Στη CIA ήταν γνωστός ως «ο χημικός» γράφουν οι Times.

Παρουσιάστηκε απλώς ως Αϊμάν και προσέφερε ο ίδιος τις υπηρεσίες του στους Αμερικανούς, ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη για ένα συνέδριο. Μερικούς μήνες αργότερα τον προσέγγισε ένας νεαρός αξιωματικός της CIA έπειτα από διάλεξη σε πανεπιστήμιο της Δαμασκού. Ο αμερικανοσπουδαγμένος επιστήμονας είπε στον αξιωματικό ότι τον περίμενε.

Το σαρίν και άλλα δηλητηριώδη αέρια παράγονταν σε μία μυστική εγκατάσταση η οποία ονομαζόταν Ινστιτούτο 3.000, σε ένα πολύ καλά φυλασσόμενο σημείο κοντά στη Δαμασκό. Αυτό δεν ήταν κάτι άγνωστο στη CIA.

Αρχισε να δίνει στους Αμερικανούς πληροφορίες για ένα σχέδιο που ονομαζόταν «Αλ-σακούς» («Το σφυρί») και αφορούσε την παρασκευή χημικών όπλων για κεφαλές πυραύλων. Τελικά μπήκε στο μισθολόγιο της CIA, στην οποία, για να δείξει ότι εργαζόταν πραγματικά για αυτήν, παρέδωσε ένα φιαλίδιο με θανατηφόρα ουσία που παρασκευαζόταν στη Συρία.

Το τέλος του ήταν οδυνηρό και άδοξο. Αξιωματικός της Μουχαμπαράτ, της μυστικής υπηρεσίας της Συρίας, του είπε ότι είχε προδοθεί, και ο ίδιος πίστεψε ότι αυτό αφορούσε τον ρόλο του στη CIA. Ομολόγησε και εκτελέστηκε το 2001. Στην πραγματικότητα η ανάκρισή του αφορούσε ένα διαφορετικό ζήτημα, τις κατηγορίες ότι είχε ζητήσει αμοιβή από ξένες εταιρείες σε αντάλλαγμα για συμβόλαια για την πώληση πρώτων υλών στο Ινστιτούτο.

Το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Το 2012 ο πρόεδρος Ομπάμα είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο Ασαντ ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν με στρατιωτικά μέσα, αν η Συρία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Ηταν μια κόκκινη γραμμή για τους Αμερικανούς.

Εναν χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, εμφανίστηκαν στοιχεία που έδειχναν ότι το καθεστώς του Ασαντ είχε βομβαρδίσει την Γκούτα, προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, με αέριο σαρίν, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους αμάχων.  Ο Ομπάμα θα προχωρούσε σε επίθεση, σταμάτησε όμως μόνο όταν η Μόσχα προσφέρθηκε να καταστρέψει 1.300 τόνους χημικών όπλων που ήταν στο οπλοστάσιο της Συρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...