303
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε ότι ο στόχος ήταν δική του πρόταση | REUTERS/Carlos Barria/

Συρία: Δεκαεπτά φιλο-ιρανοί αντάρτες νεκροί από το πρώτο χτύπημα του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 10:11
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε ότι ο στόχος ήταν δική του πρόταση
|REUTERS/Carlos Barria/

Συρία: Δεκαεπτά φιλο-ιρανοί αντάρτες νεκροί από το πρώτο χτύπημα του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 10:11

Τουλάχιστον 17 αντάρτες, που ανήκαν σε φιλο-ιρανικές οργανώσεις, σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση, στην πρώτη αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, «τα πλήγματα κατέστρεψαν τρία φορτηγά με πυρομαχικά. Υπάρχουν πολλοί νεκροί. Τουλάχιστον 17 μαχητές σκοτώθηκαν σύμφωνα με έναν προκαταρκτικό απολογισμό, όλοι μέλη της Χασντ αλ Σάαμπι».

Η Χασντ αλ Σάαμπι, ισχυρή συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, τυπικά είναι ενταγμένη στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο στόχος ήταν δική του πρόταση και είχε σχέση με την πρόσφατη επίθεση των ανταρτών στην αμερικανική βάση στο Ιράκ.

Ειδικοί στη Μέση Ανατολή, εκτιμούν ότι το χτύπημα ήταν μήνυμα στην Τεχεράνη, ενόψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι διεξήχθησαν «αεροπορικά πλήγματα στη Συρία με στόχους εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν» στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Τα πλήγματα αυτά εγκρίθηκαν σε αντίδραση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αυτού του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό τις ΗΠΑ) στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον του προσωπικού», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, διευκρινίζοντας πως οι βομβαρδισμοί έγιναν «νωρίτερα το βράδυ» της Πέμπτης.

«Συγκεκριμένα, τα πλήγματα κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε σημείο συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ και της Κατάεμπ Σάγεντ αλ Σουχάντα», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τον Κέρμπι, επρόκειτο για «αναλογική στρατιωτική αντίδραση» και υπήρξε διαβούλευση εκ των προτέρων με τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με αυτήν.

«Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του συνασπισμού. Ταυτόχρονα, ενεργήσαμε με μετρημένο τρόπο, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης συνολικά, τόσο στην ανατολική Συρία, όσο και στο Ιράκ», είπε ο Κέρμπι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...