Ενα χρόνο μετά την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία που άλλαξε πολλά στην πορεία του εμφυλίου πολέμου και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε μία νέα εκεχειρία με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Ρωσίας αλλά και τη στήριξη της κυβέρνησης της Δαμασκού.
Αυτή τη φορά οι προοπτικές φαίνονται καλύτερες από άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, γράφει ο Independent, καθώς οι δύο μεγάλες δυνάμεις είναι αυτές που είναι σε θέση να πείσουν ή να πιέσουν τα αντιμαχόμενα, συμμαχικά τους μέρη για την κατάπαυση του πυρός.
Και επιπλέον υπάρχουν και σοβαροί λόγοι γοήτρου γιατί μία αποτυχία θα είναι πλήγμα για την εικόνα και των δύο και -αρκετά πιθανό- να ξαναρίξει τη Συρία σε έναν πόλεμο από τον οποίο μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια μέχρι να απεμπλακεί πλήρως.
Η κατάπαυση θα τεθεί σε ισχύ από τη δύση του Ηλίου τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο πρόεδρος της Συρίας, θα την τηρήσει, ανέφερε σχετικά ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Η εκεχειρία δεν αφορά τις μάχες κατά του ISIS.
Για τον σύρο πρόεδρο η τήρηση της κατάπαυσης μπορεί να είναι μια (πρόσκαιρη έστω) στρατιωτική ανάσα. Αν και οι δυνάμεις του έχουν το τελευταίο διάστημα επιτυχίες, δεν είναι τόσο εύκολο να καταβάλουν τους αντάρτες και χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική αεροπορική βοήθεια. Με τη σειρά τους οι αντάρτες ενισχύθηκαν και εξοπλίστηκαν από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία για να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και την ρωσική χείρα βοηθείας.
Το έργο πάντως της κοινής συντονιστικής επιτροπής που θα φροντίσει για την εφαρμογή της εκεχειρίας δεν είναι εύκολο με τόσες πλευρές που ακολουθούν ημιαυτόνομη ή και εντελώς αυτόνομη πορείας δράσης. Ειδικότερα η οργάνωση αλ-Νούσρα θεωρείται από τις πιο δύσκολες να απομονωθεί και πολιτικά και στρατιωτικά, γράφει η ανάλυση του Πάτρικ Κόκμπερν στον Independent, γιατί παραμένει δημοφιλής στο βόρειο τμήμα της χώρας, είναι καλά εξοπλισμένη και πειθαρχημένη.
Από την άλλη πλευρά, μέτρο της επιτυχίας της εκεχειρίας θα είναι να τηρηθεί ειδικά από τους μικρότερους παίκτες. Στην πράξη πρέπει με κάποιο τρόπο να διαχωριστούν οι μετριοπαθείς ένοπλες ομάδες από άλλες, πιο «σκληρές», ένα έργο καθόλου εύκολο. Πληροφορίες της εφημερίδας λένε, ενδεικτικά, ότι οι μαχητές του ISIS που υποτίθεται ότι έχουν φύγει από περιοχές τις οποίες έλεγχαν παλιότερα απλά «έχουν ξυρίσει τα γένια τους και παραμένουν εκεί που ήταν». Ακόμη κούρδοι μαχητές που και αυτοί θα έπρεπε να είχαν υποχωρήσει σε άλλα σημεία «απλά άλλαξαν τις στολές τους και παραμένουν εκεί που ήταν».
Εκατοντάδες χιλιάδες πολιορκημένοι
Την εκεχειρία περιμένουν οι πολιορκημένοι Σύροι στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο κατέχουν αντάρτες και στο οποίο υπολογίζεται ότι ζουν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες 250.000-275.000 άνθρωποι.
Οι πολιορκημένοι χρήζουν επείγουσας βοήθειας: αν και δεν απειλούνται άμεσα από λιμό, Οι μάχες και οι ανακαταλήψεις στρατηγικών σημείων και το κλείσιμο των δρόμων από τους οποίους μπορεί να φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια και εφόδια τούς κρατούν σε πολύ δύσκολη θέση.
Σχετικά καλύτερη είναι η κατάσταση στο δυτικό τμήμα της πόλης, που κατέχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Για το 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων σε αυτό το τμήμα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, καθώς δεν ήταν ποτέ πλήρως αποκλεισμένοι. Ωστόσο το ένα τρίτο εξακολουθεί να εξαρτάται από βοήθεια του ΟΗΕ.
Η κατάσταση στη χώρα είναι -και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη- εξαιρετικά ρευστή για τους παίκτες, εγχώριους και μη, για να μπορούν να αποκομίσουν κέρδη. Το έργο της εφαρμογής μίας ακόμη εκεχειρίας, της πλέον φιλόδοξης ως τώρα, είναι από μόνο του περίπλοκο οργανωτικά, αμφίβολο στις λεπτομέρειες και αβέβαιο ως προς τα αποτελέσματα. Οπως και αν έχει η κατάσταση, εκατομμύρια άμαχοι παραμένουν σε ομηρία, ο πενταετής πόλεμος όμως κινείται για πρώτη φορά προς μια σημαντικού εύρους αποκλιμάκωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News