Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο ενόψει φθινοπώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί, προειδοποίησε ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Νίκος Σύψας σε δηλώσεις του την Τρίτη. Αν όμως γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο, τότε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα δεχθεί πιθανότατα τεράστια πίεση από τα τέλη Νοεμβρίου έως και την ερχόμενη άνοιξη.
«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο.
»Κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει», ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κορωνοιός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο – ίσως και τρίτο- κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί.
«Στο κακό σενάριο θα κλείσουν η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων, αλλά το τελευταίο που θα κλείσει, είναι τα σχολεία»
«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση. Είτε ο κορωνοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί. Εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο. Χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες», τόνισε ο καθηγητής.
«Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές». Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε, «θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά».
Οσον αφορά την πορεία της επιδημίας, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, θα δούμε μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
«Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο, αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται», παρατήρησε, επαναλαμβάοντας ότι τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.
Ο καθηγητής δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο ιός έχει μπει σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι εν λόγω δομές αποτελούν «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News