Τις μέχρι σήμερα κλινικές ή εργαστηριακές μελέτες, προκαταρκτικές οι περισσότερες, που δείχνουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί η μετάλλαξη Ομικρον, ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα το ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει ο κ. Σύψας στα χέρια του, από τα επτά μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν σήμερα, μόνο ένα φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα στη λοίμωξη που προκαλεί η μετάλλαξη Ομικρον.
Πρόκειται για τη σοτροβιμάμπη, όπως ανέφερε ο καθηγητής, την οποία διακινεί η εταιρεία GlaxoSmithKline. «Μεγάλη μελέτη από την Πολωνία, λέει, ότι από τα μονοκλωνικά διαθέσιμα σκευάσματα, μόνο ένα δουλεύει απέναντι στη μετάλλαξη Ομικρον. Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε πειράματα», είπε ο καθηγητής.
Ως εκ τούτου, τα μονοκλωνικά της Regeneron που έχει παραλάβει η χώρα μας, μπορεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αν δεν χορηγηθούν, να μην έχουν πλέον καμία αποτελεσματικότητα, εφόσον βέβαια η Ομικρον επικρατήσει.
Αναφερόμενος σε άλλα φάρμακα για την Covid, o κ. Σύψας ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της λοίμωξης με ρεμδεσιβίρη δεν επηρεάζεται από τη νέα μετάλλαξη.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η παραλλαγή Ομικρον εμπεριέχει περισσότερες από 50 μεταλλάξεις αλλά πάνω από 30 από αυτές εντοπίζονται στην πρωτεΐνη-ακίδα και στο συγκεκριμένο σημείο που η πρωτεΐνη χρησιμοποιεί για να προσδεθεί στο ανθρώπινο κύτταρο και να εισέλθει σε αυτό για να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται.
Ομως τα αντιικά φάρμακα που αναμένονται τους επόμενους μήνες, έχουν άλλους στόχους, κυρίως, ένζυμα για τα οποία υπεύθυνο είναι ένα εντελώς διαφορετικό τμήμα τους γονιδιώματος του ιού που δεν έχει μεταλλάξεις ή έχει μια μετάλλαξη το πολύ. «Επομένως, δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητά τους», κατέληξε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News