537
Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την Τρίτη, με αποτέλεσμα να ηχήσουν σειρήνες σε όλη τη χώρα και να ενεργοποιηθούν τα προηγμένα αμυντικά συστήματα της χώρας | REUTERS/Amir Cohen

«Σύντομα» η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2024, 23:28
Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την Τρίτη, με αποτέλεσμα να ηχήσουν σειρήνες σε όλη τη χώρα και να ενεργοποιηθούν τα προηγμένα αμυντικά συστήματα της χώρας
|REUTERS/Amir Cohen

«Σύντομα» η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2024, 23:28

Τις επιλογές που έχει στη διάθεση του προκειμένου να υπάρξει «σύντομα» μια «πολύ ισχυρή, επώδυνη απάντηση» στο Ιράν εξετάζει το Ισραήλ, έπειτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση στη χώρα την Τρίτη, τη μεγαλύτερη που έχει δεχθεί ποτέ από την Τεχεράνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον σε συνέντευξή του στο CNN.

«Νομίζω ότι γνωρίζουν πως έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε σε οποιονδήποτε προορισμό στη Μέση Ανατολή, και εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε πώς θα το κάνουμε και τι θα στοχεύσουμε» προσέθεσε ο Ντάνον, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει νωρίτερα τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρεσβευτής σημείωσε επίσης ότι το Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί την κλιμάκωση ή γενίκευση του πολέμου, ωστόσο επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί «να μείνει αμέτοχο» μετά το πυραυλικό μπαράζ του Ιράν.

«Θα πρέπει», λοιπόν, «να είναι μια υπολογισμένη απάντηση, γιατί δεν θέλουμε να δούμε έναν πλήρη πόλεμο με το Ιράν. Και πιστέψτε με, ούτε εκείνοι θέλουν να το δουν. Εχουμε δείξει τις δυνατότητές μας όταν πολεμήσαμε τη Χαμάς στη Γάζα και τώρα πολεμάμε τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Θα ήταν καλύτερο να δουν τι συνέβη στη Βηρυτό και στη Γάζα πριν ξεκινήσουν πόλεμο μαζί μας» συνέχισε.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ έκανε γνωστό πως διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ αμερικανών και ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με τα πιθανολογούμενα αντίποινα του Ισραήλ, αν και δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση την Πέμπτη, εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε: «Βεβαίως, μιλάμε μαζί τους σχετικά με την αντίδρασή τους και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή, αλλά δεν πρόκειται να κάνω εικασίες. Ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε σε επαφή».

Ανάλογη αναφορά υπήρξε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν. «Αυτό το θέμα το συζητάμε. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια ενός τετ α τετ με δημοσιογράφους, δίχως να ολοκληρώσει τη φράση του.

Η δήλωση αυτή του Μπάιντεν ήταν αρκετή, ωστόσο, για την απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Γύρω στις 17.50 (ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό αργό WTI έφτασε τα 73,12 δολάρια το βαρέλι (+4,34%) ενώ το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε αύξηση 3,95%, φτάνοντας τα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Το αμέσως προηγούμενο 24ωρο ο Μπαίντεν είχε δηλώσει, πάντως, ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν πρέπει να αποτελέσουν στόχο στην επικείμενη απάντηση του Ισραήλ.

Σχολιάζοντας τη στάση αυτή του προέδρου των ΗΠΑ ο Ντάνον περιορίστηκε να σχολιάσει στη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο πως «θα πρέπει να είναι ευθύνη των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δημοκρατιών το να εμποδίσουν το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών».

IDF: «Θα συνεχιστούν τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ»

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο στον Λίβανο, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου ξεκαθάρισε την Πέμπτη, ύστερα από τρεις ημέρες χερσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή, ότι στόχος του Ισραήλ είναι η πλήρης εκδίωξη της Χεζμπολάχ από το νότιο τμήμα της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Χεζμπολάχ να εγκατασταθεί ξανά σε αυτά τα μέρη» τόνισε ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά που μεταδόθηκε από την ισραηλινή κρατική τηλεόραση.

«Τα σφοδρά πλήγματα που δέχθηκε η Χεζμπολάχ (…) στη Βηρυτό, στην κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο θα συνεχιστούν» διαβεβαίωσε.

«Οι δυνάμεις μας είναι πιο έτοιμες από ποτέ, έχοντας αποκομίσει εμπειρία από τις μάχες στη Γάζα» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...