Ο διευθυντής της CIA και ο ισραηλινός ομόλογός του πρόκειται να συναντηθούν με αξιωματούχους του Κατάρ για συνομιλίες με στόχο μια δεύτερη πιθανή συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα και για κατάπαυση του πυρός.
Οπως ανέφερε στο Reuters την Πέμπτη πηγή με γνώση του ζητήματος, ο Γουίλιαμ Μπερνς και ο διευθυντής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, στην Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το παρών θα δώσει επίσης ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ.
Προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ των τεσσάρων πλευρών είχαν συμβάλει στη σύναψη μιας ολιγοήμερης εκεχειρίας τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της οποίας απελευθερώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι που κρατούνταν από τη Χαμάς.
Οσον αφορά το περιεχόμενο των επικείμενων συνομιλιών, μια άλλη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι το Ισραήλ έχει προτείνει εκεχειρία 60 ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 100 όμηροι θα απελευθερώνονταν σταδιακά, πρώτα γυναίκες και παιδιά, άμαχοι άνδρες στη συνέχεια, και τέλος γυναίκες-μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, καθώς και τα λείψανα ομήρων που πέθαναν αφού απήχθησαν από τη Χαμάς.
Ωστόσο, η ισραηλινή πρόταση απέχει σημαντικά από την τελευταία πρόταση της Χαμάς, με το χάσμα να δείχνει αγεφύρωτο: σύμφωνα με την πηγή, η οργάνωση πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα τερματισμό του πολέμου, διεθνείς εγγυήσεις ότι δεν θα αρχίσει εκ νέου και απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ, περιλαμβανομένων εκείνων που μετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Πώς, όμως, επικοινωνούν μεταξύ τους τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς στην εμπόλεμη Γάζα; Και πώς τα μηνύματά τους φτάνουν μέχρι τους εξόριστους ηγέτες της οργάνωσης και τους αξιωματούχους του Κατάρ, οι οποίοι εκπροσωπούν την παλαιστινιακή οργάνωση στις όποιες συνομιλίες διεξάγονται στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται στη Γάζα;
Τα ερωτήματα αυτά θέτει η Corriere della Sera, με τον Γκουίντο Ολίμπιο, συντάκτη στρατιωτικών θεμάτων της ιταλικής εφημερίδας, να γράφει πως «οι παλιοί τρόποι είναι συχνά οι καλύτεροι. Το λένε οι κατάσκοποι, το επιβεβαιώνουν όσοι ζουν στην παρανομία, από τους μεγάλους φυγάδες μέχρι τους επιφανείς εκπροσώπους των ένοπλων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ηγέτες της Χαμάς».
Επικαλούμενος τη διεθνή αραβική εφημερίδα Asharq al Aswat, ο ιταλός δημοσιογράφος σημειώνει πως οι κύριοι ηγέτες επικοινωνούν μέσω αγγελιοφόρων στους οποίους εμπιστεύονται γραπτά μηνύματα. Οσοι παραμένουν ζωντανοί εξακολουθούν να κρύβονται κάπου στη Γάζα, παρότι αποτελούν τον κύριο στόχο των ισραηλινών δυνάμεων, διαφεύγοντας ακόμη τη σύλληψη, ή μάλλον τον θάνατο, χάρη σε «αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, καταφύγια σε σήραγγες και προσοχή».
Οι σήραγγες της Χαμάς διαθέτουν τηλεφωνικό δίκτυο που έχει μεν υποστεί κάποιες ζημιές, αλλά παραμένει σε λειτουργία. Η οργάνωση διαθέτει επίσης –και έχει χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν– συσκευές κρυπτογράφησης, αλλά η προτιμώμενη μέθοδος είναι αυτή των μηνυμάτων που παραδίδονται στο χέρι από έμπιστους άνδρες. «Χρησιμοποιείται για να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους οι διοικητές της οργάνωσης και, στη συνέχεια, με την ηγεσία στην εξορία» γράφει ο Γκουίντο Ολίμπιο.
Φυσικά, η προέλαση των Ισραηλινών στη Λωρίδα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η γραμμή επικοινωνίας έκλεισε, ειδικά με τους εναπομείναντες μαχητές της οργάνωσης στον Βορρά. Ολοένα πιο δύσκολη καθίσταται η διατήρηση της γραμμής μεταξύ του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, και όλων όσοι βρίσκονται και δρουν στο εξωτερικό. Διαμεσολαβητές του Κατάρ έχουν ισχυριστεί πως έχει χρειαστεί να περιμένουν έως και 48 ώρες για μια απάντηση.
Ο Γκουίντο Ολίμπιο γράφει ότι πρόκειται για αξιόπιστες αναφορές, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για μέρος της «ομίχλης» του πολέμου. Πάντως το κυνήγι του Γιαχία Σινουάρ συνεχίζεται, με τον ηγέτη της Χαμάς να φέρεται να αλλάζει συχνά καταφύγιο και να περιβάλλεται όχι μόνον από τους σωματοφύλακές του αλλά και από ισραηλινούς ομήρους. Κυκλοφόρησαν επίσης φήμες ότι μετακινήθηκε στη Χαν Γιουνίς (όπου μαίνονται οι μάχες), καθώς και ότι κατάφερε να διαφύγει στην Αίγυπτο. Το ενδεχόμενο όμως να αποφάσισε να καταστεί μάρτυρας θεωρείται ελάχιστα πιθανό από τους αναλυτές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News