Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασαν πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσερχόμενοι τη Δευτέρα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ηδη εργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Εχει ωριμάσει σίγουρα», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν και σημείωσε ότι το «κλειδί» για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που η ίδια ανακοίνωσε τις προτάσεις της Κομισιόν. «Θα απαγορεύσουμε πλήρως την εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου, αργού και διυλισμένου» είχε πει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μάλιστα, εννοώντας ότι θα απαγορευτεί η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εισαγωγή του (από θαλάσσης, μέσω αγωγών, κ.λπ.).
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, λέγοντας πως η ΕΕ μπορέσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. «Πάντα θα βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Όσο γίνονται συνομιλίες, είμαι αισιόδοξος», είπε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο Μπετέλ, μιλώντας με τους δημοσιογράφους.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, σύμφωνα με τον οποίο «προς το παρόν» δεν υπάρχει μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το εμπάργκο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της χώρας του (περισσότερα εδώ).
Εκτός των Μαγυάρων επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και οι εξαρτημένοι από το ρωσικό πετρέλαιο Τσέχοι και Σλοβάκοι, ζητώντας από τις Βρυξέλλες περισσότερο χρόνο. Εξαιρέσεις επιδίωξε και η Βουλγαρία, κράτος στο οποίο η Gazprom έχει κόψει ήδη το φυσικό αέριο – τη Δευτέρα, παρεμπιπτόντως, έγινε γνωστό πως ο ρωσικός κολοσσός «κόβει» την προμήθεια και της Ολλανδίας.
Αναφερθείς στο επίμαχο θέμα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να τάσσεται με εκείνους που πιστεύουν ότι μία συμφωνία είναι εφικτή. «Είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου (περισσότερα εδώ).
Εξάλλου, πέραν των προσπαθειών να ξεπεραστούν οι ενστάσεις για το το εμπάργκο, οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την αμυντική και την ενεργειακή πολιτική της Ενωσης, γενικότερα, με φόντο, φυσικά, τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ ζήτησε το Κίεβο
Στο μεταξύ, το Κίεβο δεν κρύβει την προσμονή του όχι μόνο για την υιοθέτηση του 6ου πακέτου κυρώσεων αλλά και για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Ουκρανία, η οποία κουράστηκε με τις «ειδικές λύσεις» που έχουν προταθεί, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Χρειαζόμαστε μια σαφή νομική επιβεβαίωση ότι η Ουκρανία είναι μέρος του σχεδίου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μια τέτοια επιβεβαίωση θα ήταν η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας», είπε μιλώντας μετά από συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά στην ουκρανική πρωτεύουσα (περισσότερα εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News