Χωρίς κοινά συμπεράσματα πάνω στο Μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν, όπως είχε διαφανεί ότι θα συμβεί ήδη από την Πέμπτη, το προσχέδιο του κειμένου των Συμπερασμάτων των «27», στο σημείο που αφορούσε τη στάση της ΕΕ έναντι των προσφύγων και μεταναστών, διαμαρτυρόμενες για τη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία (και όχι με ομοφωνία), για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου (DPA), η Βαρσοβία, που μαζί με τη Βουδαπέστη δεν υποστήριξε την εν λόγω μεταρρύθμιση πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά μειοψήφησε, απαίτησε η υποδοχή αιτούντων άσυλο να γίνεται σε εθελοντική βάση.
Aργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμβουλος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν είχε τουιτάρει, από την πλευρά του, ότι «το πολωνοουγγρικό δίδυμο μάχεται και αντιστέκεται μαζί».
Σύμφωνα, ωστόσο, με το Politico, και ανεξάρτητα από την τελική μορφή του κειμένου που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο, «η Ουγγαρία και η Πολωνία απλώς κάνουν γνωστές τις αντιρρήσεις τους» καθώς «η συμφωνία (του Ιουνίου) θα ισχύσει».
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού για το ζήτημα, ο οποίος έκανε λόγο για «μακρά και δύσκολη συζήτηση» των ηγετών της ΕΕ σε ό,τι αφορά «τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου».
«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα λόγω της στάσης Πολωνίας και Ουγγαρίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Προσέθεσε, πάντως, ότι «στα ζητήματα εξωτερικής διάστασης υπάρχει καθολική σύμπνοια. Υπήρξε μια συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Η Πολωνία και η Ουγγαρία διαφώνησαν. Αλλά επί της ουσίας δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή».
Υιοθετήθηκαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο
Εξάλλου, υιοθετήθηκαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, στα οποία εντάσσονται το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο», όπως αναφέρτεται.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει» τόνισαν οι ηγέτες της ΕΕ.
Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις σημείωσαν: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιουνίου 2021 και της δήλωσης του Μαρτίου 2021, και υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Υπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τα μέσα και τις επιλογές που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσει με στρατηγικό και προοδευτικό τρόπο».
Συνεχίζεται η στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας
Επιπλέον, «η EE θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί», σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το Ουκρανικό. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ,
- «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, ιδίως μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης. Εκανε απολογισμό της προόδου στην παράδοση και την κοινή προμήθεια ενός εκατομμυρίου οβίδων πυρομαχικών και πυραύλων πυροβολικού για την Ουκρανία.
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση της πίεσης στη Ρωσία προκειμένου να αποδυναμωθεί η ικανότητά της να διεξάγει επιθετικό πόλεμο, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους και της πρόληψης της παράκαμψής τους. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζει την έγκριση της 11ης δέσμης κυρώσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν ταχέως τις εργασίες σχετικά με την προτεινόμενη οδηγία για την προσέγγιση των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ.
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας που παρέχεται από το Ιράν και τη Λευκορωσία. Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφός της, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει να παρέχει drones στη Ρωσία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News