Το μεταναστευτικό σε συνάρτηση με τις δοκιμαζόμενες σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, η τροποποίηση του μηχανισμού Διαδικασίας Λήψης Αποφάσεων στην ΕΕ, η επόμενη ημέρα του Βrexit και το καταλανικό ζήτημα, είναι τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των κρατών – μελών στη Συνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έδωσε τον τόνο στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, τασσόμενη ανοικτά υπέρ της εκταμίευσης χρημάτων προς την Τουρκία, στο βαθμό που η Άγκυρα τηρεί τη συμφωνία του 2016 για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Όπως σημείωσε, η Τουρκία έχει προσφέρει εξαιρετική βοήθεια στην ΕΕ κυρίως στο Προσφυγικό, τονίζοντας ότι «πρέπει να ανανεώσουμε την χρηματοδότηση προς την Τουρκία».
Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξη της Γερμανίας, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κυβέρνηση της Ισπανίας για την κρίση που αντιμετωπίζει στην Καταλονία. «Λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν, πάντα όμως στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος», υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο Μαριάνο Ραχόι κατά την προσέλευση του στη Σύνοδο δεν δέχθηκε ερωτήσεις για την ανακοίνωση περί ενεργοποίησης του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος ως απάντηση της Μαδρίτης στην καταλανική ηγεσία.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, η Ανγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η πρόοδος στις συνομιλίες δεν είναι ακόμη ικανοποιητική, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αρχίσει τον Δεκέμβριο, εάν υπάρξει επιτάχυνσή τους.
Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής είπε ότι επιθυμία της είναι να δώσει, τις επόμενες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων, προτεραιότητα στη συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών.
Στο δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών, η κυρία Μέι αναμένεται να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.
Οι «27» θα συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, χωρίς να είναι παρούσα η βρετανίδα πρωθυπουργός και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν πρόκειται ακόμα να δώσουν το ΟΚ στην Κομισιόν ώστε να διαπραγματευτεί την επόμενη ημέρα του Brexit – κάτι που θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο. Χωρίς την παρουσία Μέι θα γίνει και η όποια συζήτηση για τις εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ.
Ένα από τα «αγκάθια» της Συνόδου είναι η αναζήτηση φόρμουλας για την τροποποίηση του μηχανισμού λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να επιταχυνθεί το decision making της Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται λύσεις για την αντικατάσταση της απαίτησης ομοφωνίας (για όποιες αποφάσεις απαιτείται) με πιο ευέλικτους τρόπους λήψης αποφάσεων.
Οι προτάσεις προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το ζήτημα αναμένεται να εξεταστούν κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας το πρωί της Παρασκευής.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Τουσκ βάζει στο τραπέζι και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 Συνόδων Κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το σοκ του Brexit.
Το ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπό το φως της «ατζέντας Μακρόν» αλλά και αυτό της αλλαγής της μεθόδου εργασίας -λήψης αποφάσεων, αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη δυσπιστία από τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης κάτι που αναμένεται να φανεί και στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που αποτελεί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης το απόγευμα της Πέμπτης.
Το ζήτημα, τέλος, της Τουρκίας αναμένεται να τεθεί στο δείπνο εργασίας με τα μηνύματα να μην είναι θετικά με δεδομένη την αλλαγή ηγεσίας στην Αυστρία, αλλά και την σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο λόγω των κρουσμάτων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με συλλήψεις ευρωπαίων πολιτών από το καθεστώς Ερντογάν.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του νικητή των αυστριακών εκλογών της Κυριακής, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε την πάγια τοποθέτησή του ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο επικεφαλής του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος αναμένεται να λάβει την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δήλωσε ότι επιθυμεί την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της προενταξιακής βοήθειας, που προβλέπεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό και μέχρι το 2020 ανέρχεται σε πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.
Πικρή γεύση άφησε και η δήλωση-μήνυμα του κ. Κουρτς προς του ευρωπαίους εταίρους του ότι «την απόφαση για το πώς θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση, θα την λάβουμε εμείς στην Αυστρία», εννοώντας την κυοφορούμενη σύμπραξη με τους ακροδεξιούς του Κόμματος των Ελευθέρων.
Ήδη η επισήμανσή του ως προς το ποιος αποφασίζει για την μορφή της κυβέρνησης, παραλληλίζεται με το προεκλογικό σύνθημα του Λαϊκού Κόμματος «Εκλέγουμε όποιον εμείς θέλουμε», κατά τις προεδρικές εκλογές του 1986, για τον υποψήφιό του, τον αμφιλεγόμενο, λόγω του πιθανολογούμενου ναζιστικού παρελθόντος του, Κουρτ Βάλντχαϊμ.
Και η δύσκολη πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπαίνει σε νέες περιπέτειες…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News