Το σύνολο των συμμετεχόντων αποδέχθηκε το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την εξαίρεση της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίες επιδίωξαν να προσθέσουν σημεία στο κείμενο, μετέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης –πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου– το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι οι «27» πιθανότατα οδεύουν προς την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους του προσχεδίου που έχει προετοιμαστεί για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού, προσέθεσε η ιστοσελίδα.
Το έγγραφο αυτό αφορούσε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς και στη μείωση της ζήτησης, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της ενέργειας για την Ευρώπη. Επίσης έκανε αναφορά στην εξέταση ενός πλαφόν για τις τιμές του αερίου.
Ωστόσο, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς φερόταν να επιθυμεί να διεξαχθεί και νέα Σύνοδος Κορυφής, τον Νοέμβριο, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πίεζε, στον αντίποδα, για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.
Στεκόμενο στην παρέμβαση των Ιταλών, το ΑΠΕ ΜΠΕ μετέδωσε λίγο μετά τις εννέα το ίδιο βράδυ, ότι ο Ντράγκι επέμεινε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός πλαφόν στην τιμή του αερίου, στην πρόταση που στηρίζουν τουλάχιστον 15 χώρες του μπλοκ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ακόμη τάχθηκε κατά των αυτόνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους χωρών που διαθέτουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο και αντιπρότεινε την έγκριση κοινών ευρωπαϊκών δαπανών, ώστε να αντιμετωπιστεί η φάση της οικονομικής ύφεσης. «Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, αλλά για προστασία της εσωτερικής αγοράς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.
Επιπλέον, ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού ευρωπαϊκού ταμείου, με στόχο όχι μόνο τις επενδύσεις, αλλά και τη συγκράτηση των τιμών.
Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα, επίσης υποστήριξαν την ιδέα αυτή, έγραψε το Politico. Αλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Δανία και το Λουξεμβούργο, παρέμεναν επιφυλακτικές.
Στο ίδιο μήκος με τους Ιταλούς κινήθηκε και η παρέμβαση του έλληνα Πρωθυπουργού. «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για το ενεργειακό.
«Οι αγορές βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και την εντολή στην Επιτροπή να προχωρήσει στη δέσμη προτάσεων, οι αγορές θα αντιδράσουν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε», προειδοποίησε.
Λίγη ώρα νωρίτερα, η ιστοσελίδα είχε αναφέρει ότι οι μισοί περίπου ηγέτες της ΕΕ είχαν ήδη λάβει τον λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι και τη στιγμή εκείνη δεν είχε ληφθεί απόφαση για αναθεώρηση του προσχεδίου με τα συμπεράσματα της Συνόδου.
«Η ατμόσφαιρα είναι εποικοδομητική», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή των Βρυξελλών στο Politico, προσθέτοντας ότι κανένας ευρωπαίος ηγέτης δεν έχει αποχωρήσει εκνευρισμένος από την αίθουσα της συνεδρίασης.
Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να στρέψει τη συζήτηση σε άλλα θέματα, πέραν του ενεργειακού, προκειμένου να αφεθεί περισσότερος χρόνος για τις συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των κρατών-μελών.