642
Ο Ολαφ Σολτς υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στην καγκελαρία, στις 3 Οκτωβρίου: η ρήξη κυοφορούνταν | REUTERS/Michele Tantussi

«Εξαλλοι» οι Γάλλοι με τους Γερμανούς για τα ενεργειακά και την αεράμυνα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 16:25
Ο Ολαφ Σολτς υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στην καγκελαρία, στις 3 Οκτωβρίου: η ρήξη κυοφορούνταν
|REUTERS/Michele Tantussi

«Εξαλλοι» οι Γάλλοι με τους Γερμανούς για τα ενεργειακά και την αεράμυνα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 16:25

Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, μετά τη διαφωνία τους για το νατοϊκό εγχείρημα περί ευρωπαϊκής αεράμυνας και θέματα που αφορούν τον ενεργειακό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε τη συνάντησή του με τον Ολαφ Σολτς, που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη στο Φοντενεμπλό, στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών.

Τα γαλλογερμανικά συμβούλια υπουργών συνέρχονται μία ή δύο φορές το χρόνο, εναλλάξ στις δύο χώρες. Αυτό θα ήταν το πρώτο από τότε που ο Σολτς έγινε καγκελάριος.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι Γάλλοι είναι «έξαλλοι» γιατί το Βερολίνο δεν τους ενημέρωσε για το σχέδιο για την ενεργειακή κρίση που ανακοίνωσε πρόσφατα, ένα πακέτο βοήθειας 200 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, μεταξύ μίας σειράς μέτρων με στόχο την προστασία των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως με το σχέδιο αυτό οι γερμανικές εταιρίες κατά βάση επιδοτούνται και παραβιάζουν έτσι τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ελεύθερο οικονομικό ανταγωνισμό. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα απαιτεί πανευρωπαϊκή συνεργασία και στρατηγική και μεμονωμένα μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Η Γερμανία από την πλευρά της κατηγορεί τους Γάλλους για υποκρισία.

Οι έντονες διαφωνίες των δύο χωρών αποτελούν πρόβλημα για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ίδιος ο Μακρόν έχει πει επανειλημμένα ότι, «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν η Γερμανία και η Γαλλία δεν συμφωνούν».

Ο Μακρόν βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας, όπου η λαϊκή δυσφορία αυξάνεται λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται στη βενζίνη, ενώ το γεγονός ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή αποτελεί πρόβλημα για την πολιτική του.

Ο γάλλος πρόεδρος παρέκαμψε το Κοινοβούλιο για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2023 δίνοντας εντολή στους υπουργούς του να κάνουν χρήση ενός άρθρου που σπάνια χρησιμοποιείται, κάτι για το οποίο δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις. Η αριστερή αντιπολίτευση απειλεί να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του. Αν και η πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση είναι πολύ μικρή, η χρήση του άρθρου 49.3, σημειώνει η Telegraph, δείχνει την αδυναμία του Μακρόν στη Βουλή και ανατρέπει την προεκλογική του υπόσχεση να διαπραγματεύεται σημαντικά νομοσχέδια με την αντιπολίτευση.

Οι υπουργοί του είπαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή για να περάσουν τον προϋπολογισμό από τη στιγμή που η αντιπολίτευση πρόσθεσε εκατοντάδες τροπολογίες που θα ανέβαζαν το έλλειμμα στα οκτώ δισ. ευρώ αν τις υιοθετούσαν.

Επισήμως, γάλλοι και γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συνάντηση στο Φοντενεμπλό αναβλήθηκε γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν οι δύο πλευρές.

«Επιθυμούμε από κοινού να έχουμε έτοιμο κάτι πιο φιλόδοξο, τόσο στην άμυνα και στο πώς θα εξισορροπήσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία με τις ανάγκες και τις επιλογές που έχουν γίνει, όσο και στο ενεργειακό ζήτημα για να χτίσουμε μαζί με τους Γερμανούς μία ευρωπαϊκή κυρίαρχη στρατηγική», είπε εκπρόσωπος του Ελιζέ.

Από την πλευρά του, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπος του Σολτς, είπε ότι «υπάρχουν πολλά διαφορετικά θέματα που μας απασχολούν, στα οποία δεν έχουμε καταλήξει σε κοινή θέση».

Η συνάντηση στο Φοντενεμπλό αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο. Αυτά ειπώθηκαν δημόσια, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, αλλά κατ’ιδίαν η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι δύο πλευρές, δεν ήταν τόσο διπλωματική.

«Οι Γάλλοι είναι έξαλλοι με τους Γερμανούς, ιδίως τον Σολτς. Δεν το λένε δημοσίως αλλά είναι τσαντισμένοι. Οι Γερμανοί κάνουν αυτό για το οποίο συχνά κατηγορούν τους Γάλλους: αποφασίζουν χωρίς να συμβουλευτούν τους εταίρους τους με βάση μόνο το δικό τους συμφέρον», σύμφωνα με πηγή της Telegraph.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο είναι δυσαρεστημένο διότι ζητά την επανεκκίνηση της κατασκευής ενός αγωγού αερίου που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γερμανία, κάτι που η Γαλλία δεν επιθυμεί, γιατί τον θεωρεί ακριβό και αχρείαστο, καθώς η χώρα έχει αρκετούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές της.

Μετά από όλα αυτά, είναι φανερό ότι οι μέρες που ο Μακρόν μετέφερε τις θερμές του ευχαριστίες στην ηγεσία της Γερμανίας για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...