368
Το κινέζικο βάζο που λάτρεψαν οι υποψήφιοι αγοραστές και τελικά πουλήθηκε σε τιμή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία | Maison Osenat

«Συνηθισμένο» κινέζικο βάζο των 2.000 ευρώ πουλήθηκε για 8 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 17:57
Το κινέζικο βάζο που λάτρεψαν οι υποψήφιοι αγοραστές και τελικά πουλήθηκε σε τιμή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία
|Maison Osenat

«Συνηθισμένο» κινέζικο βάζο των 2.000 ευρώ πουλήθηκε για 8 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 17:57

Eνα «συνηθισμένο» κινέζικο βάζο που δημοπρατήθηκε στη Γαλλία με εκτιμώμενη αξία 2.000 ευρώ, πωλήθηκε έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ, μετά από λυσσαλέα μάχη μεταξύ δεκάδων υποψήφιων αγοραστών, πεπεισμένων ότι επρόκειτο για σπάνιο κομψοτέχνημα του 19ου αιώνα.

Οπως έγραψε ο Guardian, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Φοντενεμπλό, κοντά στο Παρίσι, οι δημοπράτες είχαν μείνει άφωνοι, καθώς περίπου 30, κυρίως Κινέζοι, κονταροχτυπιούνταν για την απόκτηση του πορσελάνινου βάζου. Οταν, τελικά, το σφυρί χτύπησε για τελευταία φορά, το βάζο είχε πουληθεί έναντι 7,7 εκατ. ευρώ – σχεδόν 4.000 φορές πάνω από την εκτιμώμενη αξία του. Μαζί με τους φόρους, η τελικά πώληση έφθασε στα 9,12 εκατ. ευρώ.

Το πανάκριβο, όπως αποδείχτηκε, βάζο είχε δοθεί για δημοπρασία από μια Γαλλίδα, η οποία με τη σειρά της το είχε κληρονομήσει από τη νεκρή μητέρα της. Η ανώνυμη πωλήτρια δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της το ύψους 54 εκατοστών αντικείμενο, απλώς γνώριζε την ύπαρξή του – και σίγουρα δεν φανταζόταν την πιθανή χρηματική του αξία.

Η ίδια είπε στον ειδικό του οίκου δημοπρασιών ότι το βάζο ανήκε αρχικά στη γιαγιά της, η οποία ζούσε στο Παρίσι και ήταν συλλέκτης.

Σχεδόν 30 επίδοξοι αγοραστές διαγωνίστηκαν σε αυτόν τον απρόσμενο πόλεμο προσφορών.

Ο Ζαν-Πιερ Οσενάτ από τον οίκο δημοπρασιών είπε ότι ήταν μια «τρελή ιστορία». «Η πωλητής μένει μακριά και δεν είδε καν το βάζο. Το κληρονόμησε από τη μητέρα της, η οποία με τη σειρά της το κληρονόμησε από τη δική της μητέρα που ήταν μεγάλη συλλέκτης του Παρισιού τον περασμένο αιώνα».

«Tianqiuping» (η ονομασία της τεχνοτροπίας του βάζου) σημαίνει «ουράνια σφαίρα» και υποδηλώνει το σχήμα του αγγείου, το οποίο είναι μπλε και λευκό ενώ είναι διακοσμημένο με δράκους και σύννεφα. Ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι χρονολογείται από τον 20ο αιώνα και το χαρακτήρισε ως «πολύ συνηθισμένο». Αν ήταν 200 χρόνια παλαιότερο, θα ήταν εξαιρετικά σπάνιο, πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο Σεντρίκ Λαμπόρντ, διευθυντής της οίκου δημοπρασιών, δήλωσε: «Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε ο κατάλογος είδαμε ότι υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον με όλο και περισσότερους Κινέζους να έρχονται να δουν το βάζο. Ο ειδικός μας εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι παλιό».

«Οι Κινέζοι είναι παθιασμένοι με την ιστορία τους και θέλουν να παίρνουν στην κατοχή τους κομμάτια της» πρόσθεσε ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το βάζο αναμένεται να εκτεθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...