384
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονέβ, αριστερά, με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα | Υπουργείο Ενέργειας

Συνεργασία με γαλλικές επιχειρήσεις για δεύτερο κλιματικά ουδέτερο νησί

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 22:44
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονέβ, αριστερά, με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα
|Υπουργείο Ενέργειας

Συνεργασία με γαλλικές επιχειρήσεις για δεύτερο κλιματικά ουδέτερο νησί

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 22:44

Η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των γαλλικών εταιρειών Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece για τη δημιουργία κλιματικά ουδέτερου ελληνικού νησιού συμφωνήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονέβ.

Στη συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι των εταιρειών, παρουσία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου. Συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργειών για την προώθηση καινοτόμων παρεμβάσεων για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με την παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

Το εγχείρημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε νησί του Αιγαίου (πιθανώς την Χάλκη), το οποίο θα προσδιοριστεί από το ΥΠΕΝ. Το έργο, σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού με συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει ήδη στην Αστυπάλαια, με τη μεγάλη επένδυση του ομίλου VW.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι, μέσω του έργου, δρομολογείται εκεί ο εξηλεκτρισμός του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα και τη δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης, ενώ προβλέπεται και η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του νησιού. Για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά, με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρεσβευτής εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για την επιτυχή υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία, όπως σημείωσε, εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Clean Energy for EU Islands, αλλά και με την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση των «πράσινων» μεταφορών και της σημαντικής μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος από την πλευρά του δήλωσε: «Η μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με κλιματική ουδετερότητα, αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησής μας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και καινοτόμο έργο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών, αλλά και με υψηλή προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Η Ελλάδα μπορεί και θα πρωτοπορήσει στη δημιουργία πρότυπων νησιών για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μετατρέποντας την «πράσινη» οικονομία σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News