782
Από την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της εστίασης | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Μόνιμο «ψαλίδι» σε προκαταβολή φόρου και συντελεστές

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 11:15
Από την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της εστίασης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Μόνιμο «ψαλίδι» σε προκαταβολή φόρου και συντελεστές

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 11:15

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς του για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, με πρώτη την εστίαση, συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απόψε στις 19.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Αlpha και τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, Αντώνη Σρόιτερ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για τις  επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που αναλυτικά έχουν ως εξής:

Πρώτον: Μειώνεται από φέτος -και πλέον σε  μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεύτερον: Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος όμως, μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.

Τρίτον: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο 28%. Προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

Τέταρτον: Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

Πέμπτον: επεκτείνεται  η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε  μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης των περιορισμών εντός του Μαΐου έλαβαν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικων Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο υουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

«Η κυβέρνηση», τόνισε ο Πρωθυπουργός, «έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο. Παράλληλα, αποτελούν μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων».

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκε και ο κλάδος της εστίασης, εν μέσω χλιαρής υποδοχής των ανακοινώσεων για την επαναλειτουργία της από τις 3 Μαΐου – καθώς δηλ. θα έχουν προηγηθεί οι αργίες του Πάσχα και η Πρωτομαγιά και ενώ η πλατφόρμα για τις ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ δεν θα έχει ανοίξει ακόμα.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε ότι η απόφαση να ανοίξει η εστίαση λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ελήφθη έτσι ώστε να έχουν οι επαγγελματίες τον απαραίτητο χρόνο να είναι έτοιμοι και να έχουν λύσει τα όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν στο ξεκίνημα, μέχρι και τις 15 Μαΐου όταν θα έχει ανοίξει και ο τουρισμός.

Ουδείς είπε είναι υποχρεωμένος να ανοίξει στις 3 Μαΐου, αν δεν είναι έτοιμος. Μπορεί να ανοίξει όποτε το κρίνει ο καθένας σωστό.

Ερωτηθείς πότε θα δοθούν τα χρήματα της γενναίας ενίσχυσης που έχει ανακοινωθεί για τους επιχειρηματίες της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είχε πει όταν ανακοινώθηκε το μέτρο, ότι δηλαδή στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και μετά από λίγες ημέρες θα γίνει η εκταμίευση του ποσού που θα εγκριθεί.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να συνοδεύσουν το άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι θα ανακοινωθούν με κάθε λεπτομέρεια τις επόμενες μέρες και σίγουρα νωρίτερα από τις 3 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε γενικές γραμμές θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με αυτά που ίσχυαν και πέρυσι.

Σύμφωνα εξάλλου με τον υπουργό δεν έχει τεθεί θέμα SMS για την εστίαση και είναι κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες, αλλά ο ίδιος θεωρεί λογικό πως δεν θα χρειάζεται η αποστολή SMS για να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί, ενώ ανάλογη ήταν και η προσέγγιση του για τις διαδημοτικές μετακινήσεις για την εστίαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News