441
Ο Λαγός στις Βρυξέλλες κατά την ακρόασή του στην εκδίκαση της άρσης της ασυλίας του τον περασμένο Μάρτιο | Alexandros Michailidis / SOOC

Πώς η «ερυθρά αγγελία» οδήγησε στη σύλληψη του Λαγού στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 13:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2021, 17:20
Ο Λαγός στις Βρυξέλλες κατά την ακρόασή του στην εκδίκαση της άρσης της ασυλίας του τον περασμένο Μάρτιο
| Alexandros Michailidis / SOOC

Πώς η «ερυθρά αγγελία» οδήγησε στη σύλληψη του Λαγού στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2021, 13:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2021, 17:20

Συνελήφθη τη Μ.Τρίτη στο Βέλγιο ο εκλεγμένος με τη Χρυσή Αυγή ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του. Είχε προηγηθεί άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η σύλληψή του ήρθε έπειτα από συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις βελγικές. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Λαγός –εκ των παλικαράδων του Μιχαλολιάκου στην εγκληματική οργάνωση– συνελήφθη όταν έβγαινε από το σπίτι του. Σενάρια τον ήθελαν να επιχειρεί να διαφύγει στη Νορβηγία.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη σύλληψή του με ένα, ως συνήθως αισχρό, μήνυμα στο Twitter.

Ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο σπίτι του στις Βρυξέλλες και συνελήφθη, ενώ θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να εκδοθεί στην Ελλάδα και να εκτίσει την ποινή του.

Το ένταλμα σε βάρος του εκδόθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών και υλοποιήθηκε μετά την άρση της ασυλίας του από την Ευρωβουλή καθώς κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και στη Europol.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι υπέρ της άρσης της ασυλίας του Γιάννη Λαγού ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά, ενώ 10 απείχαν.

Ο Λαγός καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2020 σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών για την επίθεση σε κοινωνικό χώρο το 2013.

Το παρασκήνιο της σύλληψης

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του κάποτε περήφανου για τη δράση της τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία. Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...