423
Ο Ντόναλντ Τραμπ υψώνει τη γροθιά του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών | REUTERS/Andrew Kelly

Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τραμπ αποθεώθηκε στο Μιλγουόκι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 10:43
Ο Ντόναλντ Τραμπ υψώνει τη γροθιά του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών
|REUTERS/Andrew Kelly

Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τραμπ αποθεώθηκε στο Μιλγουόκι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 10:43

Με έναν επίδεσμο στο αφτί του, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε θριαμβευτική εμφάνιση το βράδυ της Δευτέρας στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, όπου έτυχε της θερμής υποδοχής χιλιάδων υποστηρικτών του, δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Ο πρώην πρόεδρος εισήλθε στην αρένα του συνεδρίου στο Μιλγουόκι με υψωμένη τη γροθιά και υπό τους ήχους του «God Bless the USA» (ο θεός ευλογεί τις ΗΠΑ).

Στη συνέχεια περπάτησε αργά μέσα από το πλήθος των συνέδρων που ζητωκραύγαζε -μερικοί με δάκρυα στα μάτια- προτού χαιρετήσει βασικούς πολιτικούς συμμάχους και μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων ήταν τρία από τα παιδιά του, αλλά όχι η σύζυγός του, Μελάνια ούτε η κόρη του, Ιβάνκα.

Το πλήθος σήκωσε τις γροθιές του και φώναξε «πολεμήστε, πολεμήστε», όπως είχε κάνει ο Τραμπ στην εξέδρα στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, μετά την απόπειρα εναντίον του.

Στο Μιλγουόκι, ο πρώην πρόεδρος άκουσε περίπου μία ώρα ομιλιών, ενώ καθόταν δίπλα στον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, τον γερουσιαστή του Οχάιο, Τζέι Ντι Βανς, το όνομα του οποίου είχε ανακοινωθεί λίγο νωρίτερα, ανέφερε το BBC.

Ο Τραμπ δεν εκφώνησε ομιλία, αλλά κατά διαστήματα εμφανίστηκε συγκινημένος από το πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων. Εσκυψε το κεφάλι του και μουρμούρισε αρκετές φορές: «Σας ευχαριστώ όλους».

Η εμφάνισή του δεν ήταν επισήμως καταχωρημένη στο πρόγραμμα της εναρκτήριας ημέρας του συνεδρίου, αλλά αναμενόταν ευρέως.

Πριν από την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, κυκλοφόρησε η χαρμόσυνη για τον Τραμπ είδηση, ότι ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε τις ποινικές κατηγορίες εναντίον του για την απόκρυψη περισσότερων από 300 απόρρητων εγγράφων στο θέρετρό του στη Φλόριντα μετά την πρώτη του θητεία.

Η δικαστής Αϊλίν Κάνον, διορισμένη από τον Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος, έκρινε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ διορίστηκε παράνομα στον ρόλο του και δεν είχε την εξουσία να ασκήσει δίωξη σε 37 κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου.

Ήταν μια ακόμη νίκη για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ο οποίος πλέον δεν αντιμετωπίζει καμία προοπτική για άλλη ποινική δίκη πριν οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου.

Λίγο μετά την έναρξη του συνεδρίου, σχεδόν 2.500 αντιπρόσωποι όρισαν επίσημα τον Τραμπ ως τον προεδρικό τους υποψήφιο κατά τη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ, ο οποίος ήταν ένα από τα ονόματα στη λίστα των υποψήφιων αντιπροέδρων του Τραμπ, είπε στο πλήθος: «Αν δεν πιστεύατε στα θαύματα πριν από το Σάββατο, ήρθε η ώρα να πιστέψετε. Το Σάββατο, ο διάβολος ήρθε στην Πενσιλβάνια με ένα τουφέκι, αλλά ένα αμερικανικό λιοντάρι σηκώθηκε ξανά στα πόδια του και βρυχήθηκε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...