540
O Χου Τζιντάο οδηγείται στην έξοδο υπό το βλέμμα του Σι. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το συμβάν οφείλεται στην κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της χώρας ή στις διαφορές του με τον Σι | Reuters

Συνέδριο ΚΚ Κίνας: Πήραν σηκωτό τον προκάτοχο του Σι Τζινπίνγκ από την αίθουσα!

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2022, 13:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/10/2022 19:33
O Χου Τζιντάο οδηγείται στην έξοδο υπό το βλέμμα του Σι. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το συμβάν οφείλεται στην κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της χώρας ή στις διαφορές του με τον Σι
|Reuters

Συνέδριο ΚΚ Κίνας: Πήραν σηκωτό τον προκάτοχο του Σι Τζινπίνγκ από την αίθουσα!

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2022, 13:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/10/2022 19:33

Ήταν ενοχλητική η παρουσία του πρώην για τον νέο «μεγάλο τιμονιέρη» της Κίνας; Ή ήταν καταβεβλημένος και δεν άντεξε, στα 79 του χρόνια, τις πολύωρες συζητήσεις στο συνέδριο του 20ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας;

Σε κάθε περίπτωση το βίντεο που δείχνει τη μάλλον άκομψη απομάκρυνση του Χου Τζιντάο, προέδρου της Κίνας επί μία δεκαετία (2003-2013), από τις εργασίες του συνεδρίου —με τον νυν πρόεδρο μάλιστα, Σι Τζινπίνγκ, να παρακολουθεί ατάραχος δίπλα— προκάλεσε αίσθηση

Σε ένα συνέδριο αυστηρά οργανωμένο ακόμα και στην μικρή του λεπτομέρεια, ο πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο οδηγήθηκε, εμφανώς παρά τη θέλησή του, στην έξοδο της αίθουσας συνοδευόμενος από δύο άνδρες.

Ο 79χρονος προκάτοχος του Σι Τζινπίνγκ κλήθηκε από υπαλλήλους να σηκωθεί από τη θέση του, πλάι σε αυτή του προέδρου. Προηγουμένως, σύμφωνα με τον Guardian, είχε ανταλλάξει μερικές κουβέντες τόσο με τον Σι Τζινπίνγκ όσο και και τον πρωθυπουργό της χώρας, Λι Κετσιάνγκ.

Το πρακτορείο NEXTA δημοσίευσε το βίντεο αποδίδοντας το συμβάν στις πολιτικές διαφορές του 79χρονου Τζιντάο με τον Σι Τζινπίνγκ.

Σε ένα άλλο βίντεο πάντως, ο πρώην ηγέτης της χώρας εμφανίζεται φανερά καταβεβλημένος και αδύναμος με τους υπαλλήλους να προσπαθούν να τον σηκώσουν ενώ εκείνος φαίνεται να δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια του.

Η σκηνή ούτε εξηγήθηκε, ούτε φυσικά μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας.

Ο Τζιντάο, που αποσύρθηκε το 2014, είχε εμφανιστεί την περασμένη Κυριακή αγνώριστος με γκρίζα μαλλιά κατά την έναρξη του συνεδρίου του ΚΚΚ, που αναμένεται να επιβεβαιώσει την παραμονή του Σι Τζινπίνγκ στη θέση του γγ του κόμματος ανοίγοντας το δρόμο για μια τρίτη συναπτή θητεία του στην εξουσία τον επόμενο Μάρτιο.

Ο 79χρονος δεν θεωρείται απαραίτητα υποστηρικτής του σημερινού αρχηγού του κόμματος. Ανήκει στο στρατόπεδο του Κομμουνιστικού Συνδέσμου Νέων στο κόμμα, που αποδυναμώθηκε από τον Σι Τζινπίνγκ. Ο πρώην πρόεδρος είχε παραδώσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Σι Τζινπίνγκ το 2012 μετά από δύο θητείες.

Ο Χου Τζιντάο «δεν αισθανόταν καλά»

Λίγες ώρες αφού ο πρώην ηγέτης της Κίνας Χου Τζιντάο απομακρύνθηκε, παρά την θέλησή του, από την τελετή λήξης του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αιτία της απροσδόκητης αυτής σκηνής ήταν ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν αισθανόταν καλά».

«Ο Χου Τζιντάο επέμεινε να παρευρεθεί στην τελετή λήξης…παρά το γεγονός ότι πρόσφατα βρισκόταν σε ανάρρωση», διαβεβαίωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Καθώς δεν αισθανόταν καλά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η ομάδα του, για το καλό της υγείας του, τον συνόδευσε σε διπλανή αίθουσα για να ξεκουραστεί. Τώρα, είναι πολύ καλύτερα», διευκρίνισε.

Ομως, η σκηνή, που μαγνητοσκοπήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δεν μεταδόθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που δεν αναφέρθηκαν αρχικά στο θέμα. Παράλληλα, κάθε πρόσφατη αναφορά στο όνομα του πρώην προέδρου λογοκρίθηκε και απαλείφθηκε από το κινεζικό Διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...