1015
| INTIMENEWS

Στην επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ η διαγραφή Αυγενάκη

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 10:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/07/2024, 13:15
|INTIMENEWS

Στην επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ η διαγραφή Αυγενάκη

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 10:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/07/2024, 13:15

Για εξηγήσεις στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη κλήθηκε εσπευσμένα το πρωί της Τετάρτης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε περιστατικό βίας κατά εργαζομένου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και μετά από όσα αποκαλύφθηκαν, μετρούσε πια ώρες ως κυβερνητικός βουλευτής.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα και αποκαλύφθηκε την Τρίτη, όταν ήρθε στη δημοσιότητα αποκαλυπτικό βίντεο, με τον κ. Αυγενάκη να επιτίθεται σε υπάλληλο του αεροδρομίου, επειδή ο τελευταίος ήθελε να τηρήσει τους κανόνες και να μην επιτρέψει στον αργοπορημένο πολιτικό να επιβιβαστεί.

Ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης ζήτησε, βέβαια, δημόσια συγγνώμη αλλά επέμεινε στα περί «ανακριβειών» και «υπερβολών» σχετικά με τις αναφορές για «άγριο ξυλοδαρμό», «λιποθυμία» και «χειροδοκία».

Η κλήση για εξηγήσεις από τον γραμματέα της ΚΟ είναι η κανονική διαδικασία που ακολουθείται στη ΝΔ για τέτοιες περιπτώσεις, είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια αρχικά μουδιασμένη διαρροή στη θέα του επίμαχου βίντεο του επεισοδίου, το οποίο έγινε επειδή ο κ. Αυγενάκης είχε κάνει λάθος στην πύλη αναχώρησης του αεροδρομίου και κινδύνευε να χάσει την πτήση του.

Εξηγήσεις όμως από τον βουλευτή Ηρακλείου απαίτησε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αυγενάκη, σε μια ένδειξη του πόσο σοβαρά πήραν στη ΝΔ το θέμα.

Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος έπρεπε να επιστρέψει από την Κρήτη, το θέμα του παραπέμφθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, με αίτημα για διαγραφή.

Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις, ο κ. Αυγενάκης πρώτα προχώρησε σε μια ανάρτηση στην οποία ζήτησε συγγνώμη αλλά επέμεινε ότι δεν χειροδίκησε κατά του υπαλλήλου του «Ελ. Βενιζέλος» –απλώς ότι πήγε να του… αρπάξει το τηλέφωνο επειδή ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν τον άφηνε να μιλήσει στον προϊστάμενό του.

Και έπειτα με μια παρέμβαση στην κρατική ΕΡΤ. Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο κ. Αυγενάκης ζήτησε αρχικά «δημόσια συγγνώμη» για τη συμπεριφορά και το εκνευρισμό του.

«Ηταν μια ατυχέστατη στιγμή, με στεναχωρεί και με θλίβει και για αυτό θέλησα να ζητήσω συγγνώμη. Εάν ο εργαζόμενος ζητήσει να κινηθεί νομικά θα ζητήσω άρση ασυλίας γιατί είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον νόμο, αλλά απέναντι και στον αξιακό κώδικα να αντιμετωπίσω τα πάντα. Είναι ένα περιστατικό το οποίο δεν πρέπει να συμβαίνει. Συνέβη όμως και σε μένα. Γι’ αυτό τόνισα την ανάγκη να ζητήσω δημόσια συγγνώμη. Από κει και πέρα, αυτά που έχουν γραφτεί, αυτά έχουν ειπωθεί περί χειροδικίες, περί θείων καταστροφών κλπ κλπ είναι υπερβολές, δεν εχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» είπε και επέμεινε ότι υπήρξε μόνο μια λεκτική αντιπαράθεση.

Ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε και στο βίντεο με το επεισόδιο το οποίο έκανε τον γύρο του Διαδικτύου.

«Στο βίντεο όντως, μετά από επιμονή μου να μιλήσω, αφού έβλεπα πως υπήρχε δυνατότητα κατά τη δικιά μου κρίση να επικοινωνήσω με την αεροπορική εταιρεία, ενώ μιλούσε αρνήθηκε να κάνει την επικοινωνία γι αυτό το λόγο και πήρα το τηλέφωνο και μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει κάτι άλλο γιατί επαναλαμβάνω ακόμα και το βίντεο που το βλέπετε στα μάτια κάποιοι προσπαθούν να το παραμορφώσουν λέγοντας για χειροδικίες κλπ κλπ. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν από μέρους μου η δημόσια συγγνώμη αφενός και αφετέρου η αποκατάσταση της πραγματικότητας», είπε.

Οι εισηγήσεις για διαγραφή

Ωστόσο και πέρα από τις όποιες εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Αυγενάκης, ήδη από το πρωί είχαν πληθύνει οι φωνές και εντός ΝΔ για απομάκρυνση του βουλευτή Ηρακλείου, και μέχρι πρότινος υπουργού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε από πολύ νωρίς τη μέρα του, με επίσκεψη τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ και αργότερα είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας, δεχόταν από νωρίς εισηγήσεις για διαγραφή του κ. Αυγενάκη, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου παρέπεμπαν στην απολογία του βουλευτή και στην κρίση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε σχολιάσει, σε συνέντευξή του στον ANT1: «Δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών το συγκεκριμένο βίντεο» και είχε ξεκαθαρίσει πως «λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” στην κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές. Και νομίζω ότι το έχετε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις».

Σε δε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Αυγενάκη ο κ. Μαρινάκης είπε με νόημα: «Ας ακούσουμε πρώτα τις εξηγήσεις του και στη συνέχεια και επειδή τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουμε πολλοί, είναι αποφάσεις που πολλές φορές, ειδικά στα συντεταγμένα κόμματα, ακολουθούν μια δομή και μια διαδικασία συγκεκριμένη, όταν έρθει η στιγμή των εξηγήσεων θα έχετε άμεση ανταπόκριση από εμάς».

Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στη ΝΔ για τον κ. Αυγενάκη, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως τέτοιες συμπεριφορές «δεν είναι αποδεκτές».

Η ΝΔ αριθμεί 158 βουλευτές. Ο κ. Αυγενάκης εξελέγη τον Ιούνιο του 2023, πρώτος στην περιφέρεια Ηρακλείου.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την απομάκρυνση του κ. Αυγενάκη από τη ΝΔ ζήτησε, όπως αναμενόταν, η αντιπολίτευση.

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει τον Λ. Αυγενάκη», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, τις καταδικάζουμε σε απόλυτο βαθμό. Δεν νομίζω ότι χωρεί αμφιβολία, βλέποντας και το σχετικό βίντεο, ότι υπήρχε μία βίαιη συμπεριφορά, δεν ξέρω αν είναι χειροδικία, του κ. Αυγενάκη. Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός οφείλει σήμερα να αποπέμψει και να διαγράψει τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε συμπεριφορές οι οποίες υπερβαίνουν τον κόσμιο χαρακτήρα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η “συγγνώμη” του κ. Αυγενάκη με 24 ώρες καθυστέρηση και αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν πείθει. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, είναι προϊόν αλαζονείας και έχουμε χρέος να τις απομονώσουμε γιατί ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για τραμπουκισμούς και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αφού ο κ. Αυγενάκης δεν βρίσκει την πύλη εξόδου του αεροδρομίου, ας βρει τουλάχιστον την “πύλη εξόδου” της Βουλής αν έχει στοιχειώδη ευθιξία. Σε διαφορετική περίπτωση να τον διαγράψει το κόμμα του».

Ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ αντιλαμβάνονται τη χώρα και τους πολίτες. Με όρους ιδιοκτησίας και αλαζονείας», περιέγραψε το περιστατικό η Νέα Αριστερά, η οποία σε ανακοίνωσή της σημείωσε: «Αναμένουμε από τον πρωθυπουργό την άμεση διαγραφή του από την ΚΟ και το κόμμα της ΝΔ αλλά και την άρση της ασυλίας του προκειμένου η δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...