248
Μεγαλουπόλεις όπως η Μπανγκόκ έχουν μεγάλο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δυσκολεύοντας τη ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων τους. | REUTERS/Athit Perawongmetha

Σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 18:55
Μεγαλουπόλεις όπως η Μπανγκόκ έχουν μεγάλο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δυσκολεύοντας τη ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων τους.
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 18:55

Οι άνθρωποι που εισπνέουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων, όπως από τα καυσαέρια των εξατμίσεων ντίζελ ή άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους που σχετίζονται με την κυκλοφορία των οχημάτων, είναι πιο πιθανό να έχουν στον εγκέφαλό τους σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με την ασθένεια. 

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ενδείξεων της νόσου του Αλτσχάιμερ στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, γνωστών και ως PM2.5, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τον θάνατό τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα πλάκας – μη φυσιολογική συστάδα από μέρη πρωτεΐνης που συσσωρεύονται μεταξύ των νευρώνων – που είναι σημάδι του Αλτσχάιμερ στον εγκεφαλικό ιστό.

Δεν είχαν προδιάθεση

Η έρευνα βρήκε επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ρύπανσης και των ενδείξεων της νόσου για άτομα που δεν είχαν ήδη γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ. 

 «Αυτό υποδηλώνει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσαν να συμβάλλoυν στη νόσο του Αλτσχάιμερ, ειδικά σε όσους η ασθένεια δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη γενετική», δήλωσε στη Washington Post ο Ανκε Χούελς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Emory University’s School of Public Health.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ, εντόπισε ωστόσο συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε συγκεκριμένα είδη ρύπανσης και των ενδείξεων της νόσου. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...