244
Από παλαιότερη συνάντηση των προέδρων της Τουρκίας και της Ουκρανίας, τον Απρίλιο του 2021 | Turkish Presidency/ Murat Cetinmuhurdar/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν – Γκουτέρες την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 21:31
Από παλαιότερη συνάντηση των προέδρων της Τουρκίας και της Ουκρανίας, τον Απρίλιο του 2021
|Turkish Presidency/ Murat Cetinmuhurdar/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν – Γκουτέρες την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 21:31

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ταξιδέψει την Πέμπτη στην Ουκρανία, όπου θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έκανε γνωστό την Τρίτη ο εκπρόσωπός του.

«Κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γενικός γραμματέας θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Λβιβ για να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ουκρανό ηγέτη», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ταξιδέψει στην Οδησσό την Παρασκευή και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Κυρίαρχο θέμα στην τριμερή αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Μετά την άρση του ρωσικού αποκλεισμού τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κατέστη δυνατή η εξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει πως η συμφωνία αμβλύνει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το Σάββατο, μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα επισκεφθεί το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο που επιβλέπει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, και το οποίο απαρτίζεται από αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου, ο Γκουτέρες θα συζητήσει με τον Ζελένσκι για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα, πάντα, με τον Ντουζαρίκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News