279
Aπό τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ τον περασμένο Μάιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη | . REUTERS/Eduardo Munoz/Pool

Συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν στις 18 Ιανουαρίου – «Κλείδωσαν» οι εκλογές για τις 30 Απριλίου;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 15:09
Aπό τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ τον περασμένο Μάιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
|. REUTERS/Eduardo Munoz/Pool

Συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν στις 18 Ιανουαρίου – «Κλείδωσαν» οι εκλογές για τις 30 Απριλίου;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 15:09

Την ευκαιρία να συζητήσουν για όλο το φάσμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων θα έχουν στις 18 Ιανουαρίου, σε συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον,  οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Αντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 και η ατζέντα της περιλαμβάνει όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, από το μέτωπο της Συρίας μέχρι τα F-16.

Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 22 Δεκεμβρίου, κατά την οποία ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «θα εξακολουθήσουν να πολεμούν τους κούρδους τρομοκράτες» στη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, ο Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ο αγώνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ένταση στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας, ενώ υπογράμμισε στον τούρκο ομόλογό του την ανάγκη να παραμείνει ενωμένο το ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, φέρεται να έχει «κλειδώσει» η επίσπευση των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και η διεξαγωγή τους στις 30 Απριλίου.

H DW μιλά μάλιστα για συνάντηση-επικύρωση της σχετικής απόφασης του Ερντογάν με τον κυβερνητικό του εταίρο,  Ντεβλέτ Μπαχτσελί , κατά την οποία επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου.

Το προσωπικό και των δύο κομμάτων θα εργαστεί για αυτή την ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι εκλογές περάσουν σε δεύτερο γύρο (σ.σ. η εκλογή προέδρου, για την οποία απαιτείται 50%+ στον α’ εκλογικό γύρο), αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2023, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...