445
Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης – Ντράγκι συζήτησαν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 22:43
Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης – Ντράγκι συζήτησαν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 22:43

Με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη, από την οποία στη συνέχεια μετέβη στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας στο Παλάτσο Κίτζι, την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, ο Ντράγκι ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου).

Επιπλέον, συζητήθηκε η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.

Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για αναζωογόνηση της διαδικασίας που είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033 (περισσότερα εδώ).

Περαιτέρω, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις νεότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική επιθετικότητα, η οποία το τελευταίο διάστημα εντάθηκε, με την Αγκυρα να θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας για νησιά της Ελλάδας.

Οσον αφορά τη Λιβύη, ο Μάριο Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέτασαν τρόπους επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Τέλος, στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης –  η οποία κράτησε περίπου δύο ώρες – έγινε και μία ευρύτερη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, «οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο», κατά την κυβέρνηση, επισημάνθηκε η συμμετοχή των δύο χωρών σε περιφερειακά σχήματα όπως το MED9 και πρωτοβουλίες όπως η ενεργειακή σύνοδος του Νότου, και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας.

  • Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του κ. Μητσοτάκη στο κυβερνητικό μέγαρο της ιταλικής πρωτεύουσας:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News