530
Μητσοτάκης και Ερντογάν στη συνάντησή τους στο περιθώριο του ΝΑΤΟ | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Εσπασε ο πάγος» μετά από 558 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 18:31
Μητσοτάκης και Ερντογάν στη συνάντησή τους στο περιθώριο του ΝΑΤΟ
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Εσπασε ο πάγος» μετά από 558 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 18:31

Πεντακόσιες πενήντα οκτώ ημέρες. Τόσες πέρασαν από την τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν –έστω φευγαλέα, για μια χειραψία (προ Covid) και για δυο κουβέντες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Από τον Δεκέμβριο του 2019 πέρασαν πολλά –μια πανδημία και απίστευτη ένταση στα ελληνοτουρκικά με τις δύο χώρες να πλησιάζουν σε θερμό επεισόδιο με τη φρεγάτα «Λήμνος» και το «Oruc Reis». Εφτασε Ιούνιος 2021 για να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Κατ’ ιδίαν, χωρίς την παρουσία άλλων υπουργών –πχ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες– παρά μόνο των διερμηνέων. Βέβαια δεν ήταν όποιοι και όποιοι «διερμηνείς»: σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή…

Μητσοτάκης και Ερντογάν στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες  (Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS)

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 50 λεπτά. Και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης «ο πάγος έσπασε» και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του προηγούμενου έτους δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Σε δηλώσεις του, έπειτα από τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν χρειάζονται μεσολαβητές με την Ελλάδα, θα συναντιέμαι απευθείας με τον πρωθυπουργό» Μητσοτάκη και προέβλεψε ότι το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...