498
| @MFATurkiye

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2024, 10:45
|@MFATurkiye

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2024, 10:45

Κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, θα έχει την Πέμπτη (29 Αυγούστου) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα είναι παρών, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Καλωσορίζουμε αυτή την πρόσκληση [της ΕΕ στον κ. Φιντάν]. Την αξιολογούμε ως επιδίωξη για διάλογο εκ μέρους της ΕΕ», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, κατά την επίσημη ανακοίνωση της αποδοχής της.

Η διμερής συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θα πραγματοποιηθεί λίγο  πριν το γεύμα που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον τούρκο ομόλογό τους.

Οπως αναφέρεται από το υπουργείο Εξωτερικών, αντικείμενο της συνάντησης θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει και της επικείμενης νέας συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, έπειτα από πέντε χρόνια, στο γεύμα της Ατυπης Συνάντησης. Και τούτο, τόνιζαν, διότι έτσι δίνεται η ευκαιρία να θέσουμε, ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα ζητήματα που μας αφορούν.

Συμφωνία με Αλ Σίσι;

Η παρουσία Φιντάν στις Βρυξέλλες και η διμερής συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη έρχεται εν μέσω της (νέας) προσπάθειας της Αγκυρας στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με τον Κάιρο.

Τελευταίες πληροφορίες μιλούν για επικείμενη συνάντηση των προέδρων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Τουρκία στις 4 ή 5 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις ή δηλώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο στη γείτονα υπάρχουν διαρροές περί ενδεχόμενης συμφωνίας Αγκυρας-Καΐρου για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο και δη σε περιοχές που δεν έχουν καθοριστεί από τη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ

Ενδεικτικά των προσδοκιών της τουρκικής πλευράς όσα ανέφερε σε σχόλιό του ο ακαδημαϊκός Ιρφάν Καγιά Ουλγκέρ, επαναλαμβάνοντας την παράλογη και εκτος Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS – United Nations Convention on the Law of the Sea/Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) ότι δήθεν τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα:

«Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη άνοιξε την πύλη της διχοτόμησης της Αν. Μεσογείου σαν να έχουμε συμφωνήσει με την Αίγυπτο. Εμείς έχουμε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Η Ελλάδα ξεσηκώθηκε και μας έβαλε απέναντι και την Ε.Ε. Πήραν και αποφάσεις εναντίον μας. Στη συνάντηση αυτή (Σίσι- Ερντογάν) στην επίσκεψη στην Τουρκία, θεωρώ πως η συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης θα φτάσει σε ανώτερο επίπεδο. Σε περίπτωση που υπογραφεί αυτή η συμφωνία με την Αίγυπτο, η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο θα είναι πια άχρηστη. Η Ελλάδα στη συμφωνία είχε εντάξει την Κρήτη και την Ρόδο, ενώ τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο η ηπειρωτική χώρα μπορεί να έχει. Τώρα η συμφωνία με την Αίγυπτο θα αλλάξει τα δεδομένα. Η Αίγυπτος θα κερδίσει χώρο στην Αν.Μεσόγειο σε μέγεθος μπορούμε να μιλάμε όσο η Κύπρος και ίσως και μεγαλύτερο χώρο. Ισως, δηλαδή θα παρακάμψει όλες τις ενέργειες της Ελλάδας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...