546
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του στο Κίεβο την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου | Alex Brandon/Pool via REUTERS

Συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ, τελευταία ευκαιρία για λύση στο Ουκρανικό

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 17:26
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του στο Κίεβο την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου
|Alex Brandon/Pool via REUTERS

Συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ, τελευταία ευκαιρία για λύση στο Ουκρανικό

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 17:26

Στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχει φτάσει πλέον η συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία σε μία -όπως φοβούνται παρατηρητές- έσχατη προσπάθεια να αποφευχθεί η πολεμική αναμέτρηση.

Ο Αντονι Μπλίνκεν είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και την Παρασκευή θα συναντηθούν δια ζώσης. Σήμερα, Τετάρτη, ήταν στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι και από όπου κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιλέξει την «ειρηνική οδό» για την έξοδο από την κρίση, προειδοποιώντας πάντως ότι, αν η Ρωσία επιλέξει την αντιπαράθεση, «αυτό θα έχει συνέπειες». Την Πέμπτη θα είναι στο Βερολίνο.

Οι συνομιλίες των δύο υπουργών θα επιχειρήσουν να άρουν το αδιέξοδο μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης την περασμένη εβδομάδα. Το πλέον ακανθώδες ζήτημα ήταν η απαίτηση της Ρωσίας να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ να μην επεκταθεί περισσότερο προς τα ανατολικά, απαίτηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη έχουν απορρίψει.

Ο Μπλίνκεν τόνισε από το Κίεβο ότι η Ρωσία «επιδιώκει να θέσει εν αμφιβόλω ορισμένες θεμελιώδεις αρχές που αποτελούν τη βάση όλου του διεθνούς συστήματος και είναι απαραίτητες προκειμένου να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως η αρχή σύμφωνα με την οποία μια χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα μιας άλλης με τη βία».

Το μήνυμα που έστειλε ο Μπλίνκεν ήταν ότι «αν επιτρέψουμε οι αρχές αυτές να παραβιαστούν χωρίς συνέπειες, θα ανοίξουμε ένα μεγάλο κουτί της Πανδώρας».

«Βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο όπου η Ρωσία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να επιτεθεί στην Ουκρανία», είπε εξάλλου χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι

Οι ΗΠΑ εργάζονται, βέβαια, και σε άλλο μέτωπο. Την Τετάρτη ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία, η φύση της οποίας δεν έγινε γνωστή. Η Ουάσινγκτον είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 450 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο πριν από τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Χθες, κατά τη συνομιλία του με τον Λαβρόφ, ο αμερικανός υπουργός, όπως ανέφεραν αμερικανικές πηγές, τόνισε τη σημασία της διπλωματικής οδού για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει φέρει η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, η οποία μάλιστα εντείνεται συνεχώς με μεταφορά βαρέος υλικού. Επιπλέον, ο Μπλίνκεν επανέλαβε την «ακλόνητη δέσμευση» των ΗΠΑ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι στην επικοινωνία ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την ιδέα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και επέμεινε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να κατευνάσει τις εντάσεις. «Ο υπουργός προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών να μην επαναλαμβάνει εικασίες για υποτιθέμενη επικείμενη “ρωσική επιθετικότητα”», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως σημειώνουν ακόμη οι New York Times, αναμένουν γραπτή αμερικανική απάντηση «άρθρο προς άρθρο» στις απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η Ρωσία σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε από την πλευρά της ότι ο Λαβρόφ και ο Μπλίνκεν στη Γενεύη θα συζητήσουν αυτές ακριβώς τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα από τη Δύση. Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, χωρίς να αποκλείονται περισσότερες επαφές το προσεχές διάστημα, μια ένδειξη ότι ο δρόμος της διπλωματίας δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...