600
Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Αμπάς | Γραφείο Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής

«Πρόθυμος» να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα της Γάζας ο Αμπάς

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2023, 13:13
Από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Αμπάς
|Γραφείο Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής

«Πρόθυμος» να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα της Γάζας ο Αμπάς

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2023, 13:13

Συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς είχε την Κυριακή στη Ραμάλα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, εν μέσω των φόβων της διεθνούς κοινότητας ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να επεκταθεί στη Δυτική Οχθη.

Το ταξίδι του αυτό στην de facto πρωτεύουσα της Παλαιστίνης δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και αποτελεί την πρώτη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από την έναρξη του πολέμου που προκάλεσε η αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής κυβέρνησης έρχονται λίγο μετά τις δηλώσεις Μπλίνκεν στη Γερουσία των ΗΠΑ υπέρ μιας «αποτελεσματικής και ανανεωμένης Παλαιστινιακής Αρχής» στη Γάζα στη θέση των τρομοκρατών της Χαμάς, ζήτημα που τέθηκε και στον Αμπάς, κατά το Reuters.

Οπως δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον Αμπάς ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας».

«Το μέλλον της Γάζας δεν ήταν στο επίκεντρο της συνάντησής τους, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή φάνηκε πρόθυμη να παίξει ρόλο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Αμπάς υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να αναλάβει την εξουσία στον θύλακα μόνο αν βρεθεί μια «συνολική πολιτική λύση» για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση που θα συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης, θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης για τη Δυτική Οχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμπάς.

Επανέλαβε, τέλος, το αίτημά του για κατάπαυση του πυρός στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα, όπου την Κυριακή, 30η ημέρα του πολέμου, οι νεκροί πλησίαζαν τους 10.000, κατά τους τοπικούς αξιωματούχους.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Επίσκεψη στην Αγκυρα

Μετά το πέρας της επίσκεψης στη Ραμάλα, και μία σύντομη «στάση» στην Κύπρο, ο Μπλίνκεν αναμενόταν να επισκεφθεί την Αγκυρα, κι αυτό ενώ είχε προηγηθεί ένα θρίλερ σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης ή μη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τουρκία.

Σε πρώτη φάση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχαν διαρρεύσει την πληροφορία περί επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Ωστόσο, στη συνέχεια αυτό διαψεύστηκε, με το επίσημο πρόγραμμα του αμερικανού ΥΕΠΞ να περιλαμβάνει επισκέψεις σε Τελ Αβίβ, Αμμάν, Τόκιο, Σεούλ και Νέο Δελχί.

Τελικά όμως, όπως ανακοινώθηκε επίσημα το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Αγκυρα την Κυριακή, όπου θα έχει συνομιλίες για «την ευρωατλαντική ασφάλεια, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Οπως σημειώνεται ακόμη, «ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Τζ. Μπλίνκεν, θα ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, στο Αμμάν στην Ιορδανία, στην Αγκυρα στην Τουρκία, στο Τόκιο στην Ιαπωνία, στη Σεούλ στη Νότια Κορέα και στο Νέο Δελχί στην Ινδία μεταξύ 2-10 Νοεμβρίου».

Δεν ήταν σαφές αν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος είχε κλιμακώσει τη ρητορική κατά του Ισραήλ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία ανακάλεσε μάλιστα τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ αφού εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε το Σάββατο για «άλλο ένα βήμα του Τούρκου προέδρου που τάσσεται στο πλευρό της τρομοκρατικής Χαμάς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...