Η Αθήνα δονήθηκε από τις ογκώδεις αντικυβερνητικές εκδηλώσεις και από τα συνήθη επεισόδια των κουκουλοφόρων με τα οποία τελειώνουν τέτοια πράγματα. Αλλά ο Πρωθυπουργός ο οποίος έπρεπε να λάβει το μήνυμα, απουσίαζε. Ηταν στο Λονδίνο. Για συναντήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μερκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη Συρία. Και φυσικά το θέμα συζήτησης δεν ήταν τόσο η Συρία, αλλά η αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές και το Προσφυγικό.
Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης ο κ. Τσίπρας είπε στη γερμανίδα ομόλογό του ότι δεν πρέπει οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας μια σειρά θετικών εξελίξεων στην οικονομία που δείχνουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός έκανε δηλαδή μια αισιόδοξη ανάγνωση της έκθεσης Χειμερινών Προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – σύμφωνα με τη γραμμή ανάλυσης του Μαξίμου «η ύφεση στην Ελλάδα το 2015 φαίνεται τώρα ότι υπήρξε λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν».
«Η ανθεκτική κατανάλωση, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθερή υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών υπό το πρόγραμμα του ΕΜΣ και η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να ενισχύσει την ανάκτηση της αξιοπιστίας και θα επιφέρει θετική ανάπτυξη και ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα ως το δεύτερο μισό του 2016», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Στον ίδιο τόνο ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, μεταξύ άλλων στη γερμανίδα συνομιλήτριά του τα «επιτυχή» αποτελέσματα στην προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ σημείωσε πως η πρόταση για το ασφαλιστικό είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την καθυστέρηση στην κατάθεση αντιπροτάσεων επί του Ασφαλιστικού, παρά το ότι οι Θεσμοί έχουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στα χέρια τους από τις αρχές του έτους. Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ερώτηση και για τον Μητσοτάκη
Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να συμφώνησε ότι οι εκκρεμότητες με την ελληνική οικονομία πρέπει να τακτοποιηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρώτησε τον Πρωθυπουργό για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, όπως μεταξύ άλλων και τη γνώμη του για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία των λεγόμενων «hot spots» μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου, με την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Σύμφωνα, αντίστοιχα, με το Μέγαρο Μαξίμου, ως προς το Προσφυγικό, η Ανγκελα Μέρκελ πίεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός και η καγκελάριος της Γερμανίας, «συμφώνησαν ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», καθώς και ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».
Το τετ α τετ Τσίπρα με Κάμερον
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν και με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών. Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τσίπρας στη Διάσκεψη: Απαιτείται ισχυρό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων
«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχει λάβει ένα συμβολικό ποσό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά η μάχη των πολιτών δεν είναι συμβολική, είναι ανεκτίμητη». Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διάσκεψης. Την ανάγκη να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών, διατύπωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι χρειάζεται μία απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του ότι «πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες» και ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία-, μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε, επίσης, το ερώτημα «τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη, ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: “Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα”».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι παρότι η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, «σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό».
Σημείωσε επίσης, ότι σε αυτό το πλαίσιο ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι και πως το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News