552
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο | Twitter/@SpeakerPelosi

Συναντήσεις Βαρθολομαίου στο Κογκρέσο με Πελόζι, Σούμερ και Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 23:06
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
|Twitter/@SpeakerPelosi

Συναντήσεις Βαρθολομαίου στο Κογκρέσο με Πελόζι, Σούμερ και Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 23:06

Η σημασία προώθησης των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά και η ανάγκη υποστήριξης των αναπτυσσόμενων εθνών για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της COVID-19 υπογραμμίστηκε στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξάλλου έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για μια κοινωνικά δίκαιη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Κογκρέσο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Στη συνέχεια, ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του με τη συμμετοχή αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνας Εμμανουήλ και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Η πατριαρχική αποστολή έθεσε εμφατικά την ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επιχειρώντας να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να το αποσυνδέσει από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ πραγματοποίησε ομιλία και καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για μια ακόμα φορά στο Καπιτώλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει λάβει το 1997 το Χρυσό Μετάλλιο της Τιμής, το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση που απονέμει το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Τσακ Σούμερ σημείωσε ότι «εκ μέρους της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξ ονόματος της πολιτείας καταγωγής μου, της Νέας Υόρκης, και εξ ονόματος του αμερικανικού λαού, θέλω να καλωσορίσω τον παναγιότατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευχαριστούμε επίσης τον σεβασμιότατο αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για την παρουσία του. Προς την παναγιότητά σας: είναι πάντα μια ευχάριστη ευκαιρία να καλωσορίζουμε επισκέπτες σε αυτόν τον ναό της Δημοκρατίας—αλλά είναι σπάνια τιμή και ευλογία να καλωσορίζουμε τον πνευματικό ηγέτη των Ορθοδόξων Χριστιανών της Ανατολής του κόσμου. Η Νέα Υόρκη είναι ένα περήφανο σπίτι για εκατοντάδες χιλιάδες Ορθοδόξους Χριστιανούς και όλοι μαζί γιορτάζουμε την επίσκεψή σας στη χώρα μας».

Συνεχίζοντας, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία εξήρε τον ηγετικό και πρωτοποριακό ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Βαρθολομαίος στην προώθηση των περιβαλλοντικών θεμάτων. «Και επιπλέον, θεωρώ την επίσκεψη της παναγιότητάς σας ως ένδειξη της χάρης του Θεού, γιατί καθώς και τα δύο σώματα του Κογκρέσου εργάζονται για την οριστικοποίηση της ιστορικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι σωστό να μας επισκεφθεί ο ίδιος ο “Πράσινος Πατριάρχης”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πατριαρχικής σας θητείας, ήσασταν ένας από τους κορυφαίους ηγέτες στον κόσμο στην περιβαλλοντική διαχείριση και στην προστασία της δημιουργίας του Θεού. Σήμερα, μαζί με τους συναδέλφους μου, σας ευχαριστώ για την ευαισθητοποίηση της ανθρωπότητας για την επιδίωξη αυτού του στόχου. Η προστασία του πλανήτη μας είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ. Είναι μια υποχρέωση που κουβαλάμε όλοι και για την οποία όλοι πρέπει να λογοδοτήσουμε. Εμείς εδώ στο Κογκρέσο προσβλέπουμε στο παράδειγμά σας για να μας καθοδηγήσει καθώς προσπαθούμε να τιμήσουμε αυτήν την ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Τσακ Σούμερ δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων που ακόμη και μετά από τριάντα χρόνια της διακονίας σας ως Πατριάρχης, επιστρέφετε ξανά και ξανά στη μεγάλη μας χώρα και είμαστε έτοιμοι —με ανοιχτές αγκάλες— να σας υποδεχτούμε όταν επιστρέψετε ξανά. Ευχαριστούμε, παναγιότατε, που μας τιμήσατε με την παρουσία και την ηγεσία σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News