306
Μητσοτάκης και Πετκόφ στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών πριν δύο εβδομάδες. Τώρα τα είπαν τηλεφωνικώς | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συναγερμός στο Μαξίμου για τη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου – Επικοινωνία Μητσοτάκη με Πετκόφ

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 10:32
Μητσοτάκης και Πετκόφ στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών πριν δύο εβδομάδες. Τώρα τα είπαν τηλεφωνικώς
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συναγερμός στο Μαξίμου για τη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου – Επικοινωνία Μητσοτάκη με Πετκόφ

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 10:32

Η απόφαση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία –τις δύο πρώτες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υφίστανται αυτόν τον εκβιασμό από τη Μόσχα– σήμανε συναγερμό στην Αθήνα.

Ετσι, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σύσκεψη ορίστηκε να γίνει στις 15:30 της Τετάρτης με αντικείμενο, όπως ανέφεραν από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού «την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας».

Εξάλλου, όπως γνωστό το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Νωρίτερα η Gazprom είχε ανακοινώσει την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία έγιναν οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, στην Ουγγαρία και στη Σερβία, το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...