Πέντε φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έχασαν τη ζωή τους, τους τελευταίους τέσσερις μήνες και οι πανεπιστημιακές Αρχές εξετάζουν τους θανάτους ως αυτοκτονίες ή ύποπτες αυτοκτονίες. Πρυτάνεις και καθηγητές βρίσκονται σε συναγερμό, ξεκινώντας έρευνα εις βάθος, αφού ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα – ειδικά σε μια εποχή που τα αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη από πλευράς φοιτητών έχουν αυξηθεί δραματικά.
Ο καθηγητής Γκρέιαμ Βίγκο, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των πρώτων τεσσάρων θανάτων των φοιτητών, οι οποίοι φοιτούσαν σε διαφορετικά κολέγια. Ο πέμπτος θάνατος συνέβη αργότερα και εξετάζεται πολύ προσεκτικά.
Το εκπαιδευτικό ίδρυμα αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία των φοιτητών που πέθαναν, αλλά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης λένε ότι πρόκειται για τον 20χρονο Ντένιελ Φράι, δευτεροετή στο τμήμα Ιστορίας του Κολεγίου Homerton, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο και τη Γιασμίν Λαζουά, 34 ετών, πρωτοετή φοιτήτρια κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στο Hughes Hall που έχασε τη ζωή της τον Μάιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
Και οι πέντε θάνατοι σημειώθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου: ένας τον Μάρτιο, τρεις τον Μάιο και ένας τον Ιούνιο. Το Κέιμπριτζ είπε ότι μέχρι στιγμής μόνο ένας θάνατος έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ως αυτοκτονία από ιατροδικαστή και οι υπόλοιποι τέσσερις αντιμετωπίζονται ως υπό εξέταση (ύποπτες) αυτοκτονίες.
«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τον τραγικό θάνατο πέντε φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τους τελευταίους μήνες. Οι σκέψεις μας είναι πολύ με τις οικογένειες και τους φίλους των μαθητών που έχουν πεθάνει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει τα περιστατικά πολύ σοβαρά και είναι αποφασισμένο να συνεργαστεί στενά με όλα τα κολέγια για να βοηθήσει στην πρόληψη άλλων θανάτων στο μέλλον».
Από την πρώτη στιγμή το Ιδρυμα δημιούργησε μια ομάδα έρευνας, που αποτελείτο από εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας και ανθρώπους των τοπικών Αρχών, η οποία είχε εξέτασε ενδελεχώς τους τέσσερις πρώτους θανάτους φοιτητών, είπε ο Βίργκ0. «Αμέσως μετά από αυτήν την έρευνα πέθανε κι ένας πέμπτος μαθητής, του οποίου ο θάνατος εξετάζεται ακόμη από την ίδια ομάδα, ως ύποπτος για αυτοκτονία».
Και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για το πανεπιστήμιο και τα κολέγια από την ασφάλεια των σπουδαστών μας. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν όλα όσα χρειάζονται για να είναι καλά».
Αυτά περιλαμβάνουν ενίσχυση της υπηρεσίας συμβουλευτικής, μείωση του χρόνου αναμονής των φοιτητών που έχουν ένα αίτημα και ζητούν βοήθεια, πρόσληψη ειδικών συμβούλων ψυχικής υγείας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη αναγνώριση των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο και ειδική εκπαίδευση του προσωπικού που έχει άμεση επαφή με τους φοιτητές σε θέματα αυτοκτονιών.
«Δυστυχώς, σε όλα τα Πανεπιστήμια διεθνώς παρατηρούμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των σπουδαστών που χρησιμοποιούν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναφέρουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία».
Το σωματείο φοιτητών του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, πάντως, επέκρινε το σχέδιο πρόληψης αυτοκτονιών του πανεπιστημίου, υποστηρίζοντας ότι είχε «χαλαρώσει» μετά από την αδιαφορία που έδειξαν κάποια κολέγια. «Από τη μία είναι λάθος να κάνουμε εικασίες για τις συνθήκες του θανάτου ενός φοιτητή, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το γεγονός πως υπάρχει πρόβλημα με τη ψυχική υγεία των φοιτητών στο Κέιμπριτζ», ανέφερε η δήλωση.
Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τον Μάιο έδειξαν ότι το ποσοστό αυτοκτονιών σε φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος που έληξε το 2020 στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν τρεις θάνατοι ανά 100.000 φοιτητές, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Ωστόσο, επισημαίνει ο Guardian, υπήρξαν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που το προφίλ τους καταδείκνυε ψυχική διαταραχή, όπως αυτό της Νατάσα Αμπραχαρτ, 20 ετών, η οποία υπέφερε από σοβαρές εκδηλώσεις άγχους και ήταν μία από τους 11 φοιτητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ που αυτοκτόνησαν, σε μια περίοδο τριών ετών μεταξύ 2016 και 2018.
Οι γονείς της μήνυσαν το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, βάσει της νομοθεσίας περί ισότητας, αφού ένας ανώτερος δικαστής έκρινε ότι είχε κάνει διακρίσεις απέναντί της, υποχρεώνοντας το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα να πληρώσει στην οικογένεια περίπου 59 χιλιάδες ευρώ (50.000 λίρες), ως αποζημίωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News