274
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομιλεί τηλεφωνικά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία | The White House/Handout via REUTERS

Συναγερμός από τις ΗΠΑ για πιθανό χτύπημα από το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2024, 10:54
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομιλεί τηλεφωνικά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία
|The White House/Handout via REUTERS

Συναγερμός από τις ΗΠΑ για πιθανό χτύπημα από το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2024, 10:54

Η Ουάσιγνκτον αυξάνει το επίπεδο συναγερμού υπό το φόβο ενός ιρανικού χτυπήματος. Η ανησυχία αναζωπυρώθηκε όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.

Όπως μετέδωσε το CNN, ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν «αναπόφευκτη» μια ιρανική αντεπίθεση και πιστεύουν οτι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο ακόμη και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα!

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, πιθανοί στόχοι θεωρούνται τόσο οι αμερικανικές όσο και οι ισραηλινικές δυνάμεις γι’ αυτό και το θέμα απασχόλησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Πέμπτη.

Ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ από το Ιράν είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια για τα οποία προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρει το CNN, αφού αυτό θα προκαλούσε κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Τη Δευτέρα, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν κτίριο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 ιρανοί αξιωματούχοι και 6 Σύροι πολίτες. Το Ιραν προειδοποίησε για σκληρή απάντηση ενώ ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή και ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων για αυτή την επίθεση. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μην χρησιμοποιήσει το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό ως «πρόσχημα για να επιτεθεί στο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ», δήλωσε την Παρασκευή στο CNN εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ .

Οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν «ήσυχοι» για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά τώρα φαίνεται πως η ένταση αναζωπυρώνεται.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα πλήγματα σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, στοχεύοντας συχνά αποστολές όπλων που προορίζονται για τη Χεζμπολάχ. Αλλά το χτύπημα στην πρεσβεία σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση, αφού οι πρεσβείες θεωρούνται κυρίαρχο έδαφος των εθνών που εκπροσωπούν.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...