263
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Συναγερμός για τα δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Ομικρον στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 21 Ιανουαρίου 2022, 13:18
Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Συναγερμός για τα δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Ομικρον στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 21 Ιανουαρίου 2022, 13:18

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στον ΕΟΔΥ με θέμα τα πρώτα δύο κρούσματα του νέου στελέχους του κορονοϊού που ανιχνεύθηκαν στη χώρα μας. Πρόκειται για δύο άτομα τα οποία εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θετικά στον κορονοϊό και από τις αναλύσεις φάνηκε ότι έφεραν την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον, η οποία ονομάζεται και Ομικρον 2.

Και τα δύο άτομα βρίσκονται σε απομόνωση και έχουν ιχνηλατηθεί οι επαφές τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, πρόκειται για ένα στέλεχος του κορονοϊού που στην ουσία είναι υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Ομικρον.

«Από τις αρχές Δεκεμβρίου είχε αναφερθεί ότι η Ομικρον έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δύο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, δηλαδή κρυφό κλάδο, επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στη Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ισως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό, είναι ακόμα νωρίς να το πούμε, γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την Ομικρον 2, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε ότι «φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Ομικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στον βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Ομικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούργια μετάλλαξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...