692
Πλάι-πλάι Γκουτέρες και Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ | REUTERS/Brendan McDermid

Συμβούλιο Ασφαλείας: Ομαδικά πυρά κατά Λαβρόφ που προήδρευε διάσκεψης για τη… διεθνή ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 10:50
Πλάι-πλάι Γκουτέρες και Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
|REUTERS/Brendan McDermid

Συμβούλιο Ασφαλείας: Ομαδικά πυρά κατά Λαβρόφ που προήδρευε διάσκεψης για τη… διεθνή ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 10:50

Το «ανέκδοτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζεται. Η Ρωσία όχι μόνο κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του, από την 1η Απριλίου, αλλά προήδρευσε και διάσκεψης με τίτλο «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» υπό τον ίδιο τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Τουλάχιστον, ο γενικός γραμματές του ΟΗΕ και δυτικοί διπλωμάτες δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και κατακεραύνωσαν τον Λαβρόφ για την απρόκλητη επίθεση της χώρας του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία προήδρευσε του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μιλώντας ενώπιον του Λαβρόφ, οι γυναίκες πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ελβετίας στον ΟΗΕ καταδίκασαν έντονα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ των ΗΠΑ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ της Βρετανίας και η Πασκάλ Μπαερίσγουιλ της Ελβετίας επιτέθηκαν στη Ρωσία και τον Λαβρόφ, κοιτάζοντας συχνά τον κορυφαίο ρώσο διπλωμάτη.

«Η υποκρίτρια Ρωσία, που μας κάλεσε εδώ σήμερα, εισέβαλε στη γείτονά της, την Ουκρανία, και χτύπησε κατευθείαν στην καρδιά του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Αυτός ο παράνομος, απρόκλητος και αχρείαστος πόλεμος έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις πιο κοινές μας αρχές -ότι ένας επιθετικός πόλεμος με στόχο την κατάκτηση εδαφών είναι ποτέ, μα ποτέ αποδεκτός», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Καθώς καθόμαστε εδώ, αυτή η επιθετικότητα συνεχίζεται. Καθώς καθόμαστε εδώ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σκοτώνουν και να τραυματίζουν αμάχους. Καθώς καθόμαστε εδώ, οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Καθώς καθόμαστε εδώ, ετοιμαζόμαστε για την επόμενη Μπούτσα, την επόμενη Μαριούπολη, την επόμενη Χερσώνα, το επόμενο έγκλημα πολέμου, την επόμενη θηριωδία», πρόσθεσε.

Αποψη της στρογγυλής τράπεζας του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια της διάσκεψης – REUTERS/Brendan McDermid

Ανοίγοντας τη σύνοδο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε και αυτός τις ενέργειες της Ρωσίας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς Δικαίου, προκαλεί τεράστια δεινά και καταστροφές στη χώρα και τον λαό της και προσθέτει στην παγκόσμια οικονομική αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία», είπε, καθισμένος ακριβώς δίπλα στον Λαβρόφ.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας συμμετείχε η Ελίζαμπεθ Γουίλαν, της οποίας ο αδελφός Πολ Γουίλαν κρατείται στη Ρωσία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Γουίλαν κρατείται άδικα, αλλά δεν έχουν ακόμα καταφέρει να τον απελευθερώσουν.

Η αδελφή του Πολ Γουίλαν έδωσε το παρόν στη διάσκεψη υπό τον Σεργκέι Λαβρόφ – REUTERS/Brendan McDermid

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέδωσαν κοινή δήλωση πριν από τη συνάντηση, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και επικρίνοντας την παρουσία του Λαβρόφ στη συνάντηση.

«Η Ρωσία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και της διεθνούς συνεργασίας. Τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Είναι κυνικό», δήλωσε ο Ολαφ Σκόογκ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ. «Ολοι γνωρίζουμε ότι ενώ η Ρωσία καταστρέφει, εμείς οικοδομούμε. Ενώ αυτοί παραβιάζουν, εμείς προστατεύουμε».

Οπως σημείωσε το CNN, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Λαβρόφ επανέλαβε για μία ακόμα φορά τις γνωστές ανυπόστατες κατηγορίες των Ρώσων κατά της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη για τη σύγκρουση.

«Οπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχουμε φτάσει στο επικίνδυνο, ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνο όριο», δήλωσε ο Λαβρόφ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι «εγκαταλείπουν τη διπλωματία και απαιτούν την αποσαφήνιση των σχέσεων στο πεδίο της μάχης».

Αναγκαστική χειραψία του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη διάσκεψη – REUTERS/Brendan McDermid

Ο Λαβρόφ περιέγραψε επανειλημμένα την ουκρανική κυβέρνηση  ως «το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου», τον γνωστό αβάσιμο ισχυρισμό που η Ρωσία έχει επανειλημμένα προβάλει για να δικαιολογήσει την παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ επέκρινε επίσης τις δυτικές χώρες επειδή δεν αναγνωρίζουν την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι «εκεί διεξήχθη δημοψήφισμα».

Η Ρωσία προσάρτησε με τη βία την Κριμαία το 2014, αφού διεξήγαγε εκεί ένα εικονικό δημοψήφισμα. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν την περιοχή κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος. Ο ΟΗΕ απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το δημοψήφισμα ως παράνομο και την προσάρτηση ως παράνομη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...