273
Ο Βίκτορ Ορμπαν στην ουγγρική Βουλή, σε παλιότερο στιγμιότυπο | REUTERS/Bernadett Szabo

Συμβιβάστηκαν ΕΕ και Ορμπαν για τα €18 δισ. της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 09:05
Ο Βίκτορ Ορμπαν στην ουγγρική Βουλή, σε παλιότερο στιγμιότυπο
|REUTERS/Bernadett Szabo

Συμβιβάστηκαν ΕΕ και Ορμπαν για τα €18 δισ. της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 09:05

Σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Ουγγαρία για να αποδεσμευτούν κάποια από τα κεφάλαια στήριξης που προορίζονται για την Βουδαπέστη.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Βίκτορ Ορμπαν είχε αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του στη χορήγηση μακροοικονομικής βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2023.

Σύμφωνα με την τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Βουδαπέστη άναψε το πράσινο φως για τη χορήγηση της βοήθειας

«Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν καταρχήν τη βοήθεια 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αποδοχή του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις», ανέφερε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.

«Το πακέτο θα επιβεβαιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», τόνισε.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός είχε αποκλείσει κατηγορηματικά την έγκριση της βοήθειας στην Ουκρανία αν το σχέδιο ανάκαμψης και τα κεφάλαια του Ταμείου Συνοχής που ανέμενε η κυβέρνησή του, πάγωναν από τους εταίρους του.

Ακόμη, η ουγγρική κυβέρνηση διεμήνυε πως δεν θα συμφωνούσε στον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη τη Δευτέρα, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις της τσεχικής προεδρίας, έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν συνιστούσε να παγώσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, κρίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουδαπέστη για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, δεν επαρκούν.

Πάντως, η εκταμίευση των 5,8 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναστέλλεται ως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τη Βουδαπέστη, αναφορικά με το κράτος Δικαίου.

Τα κράτη-μέλη έλαβαν υπόψη τα πιο πρόσφατα μέτρα, που υιοθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το ουγγρικό κοινοβούλιο, με σκοπό την εκπλήρωση των προϋποθέσεων, οι οποίες είχαν επιβληθεί στην Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...