1114
Σημαίες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο εορτασμού 75ης επετείου της Συμμαχίας | REUTERS/Maja Smiejkowska

Βορειοατλαντική Συμμαχία ετών 75, με το Ουκρανικό σε απόλυτη προτεραιότητα

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/04/2024 12:00
Σημαίες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο εορτασμού 75ης επετείου της Συμμαχίας
|REUTERS/Maja Smiejkowska

Βορειοατλαντική Συμμαχία ετών 75, με το Ουκρανικό σε απόλυτη προτεραιότητα

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/04/2024 12:00

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία κλείνει σήμερα τα 75 και βλέπει τον κόσμο πιο επικίνδυνο. Με το Ουκρανικό σε πρώτη προτεραιότητα και τις σχέσεις με τη Ρωσία σε σημείο «μηδέν», οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν επετειακή συνάντηση στις Βρυξέλλες με «βαριά» ατζέντα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, την Τετάρτη, πρώτη μέρα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί συμφώνησαν να σχεδιάσουν μια ευρύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Το σχέδιο προβλέπει μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη, αν και η πρόταση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ για 5ετές ταμείο 100 δισ. ευρώ προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Σύμφωνα με πρόταση του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει το έργο του ad-hoc συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστό ως ομάδα Ramstein, εν μέρει για να προφυλαχθεί από τυχόν περικοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση το ΝΑΤΟ επιδιώκει ισχυροποίηση των ευρω-αμερικανικών με τον Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ξεκάθαρα: «Καθώς αντιμετωπίζουμε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, ο δεσμός μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικός».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν κοντά στους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι η κάθε πλευρά έχει ανάγκη την άλλη για την ασφάλειά της. «Με το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερους φίλους και περισσότερους συμμάχους από οποιαδήποτε άλλη δύναμη στον κόσμο», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, κατά την πρώτη μέρα των συναντήσεών τους, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες. REUTERS/Johanna Geron/Pool
Γεραπετρίτης: «Το Ουκρανικό διαταράσσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας»

Tην ανάγκη να στηριχθεί η Ουκρανία διότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται διακυβεύεται η βασική αξία πάνω στην οποία στηρίχθηκε όχι μόνο το ΝΑΤΟ αλλά και η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, δηλαδή η πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η πίστη στην τήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος για την δεύτερη ημέρα της Συνόδου της Συμμαχίας.

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε:

«Σήμερα είναι η 75η επέτειος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Μία συμμαχία, η οποία στη διαδρομή της ιστορίας, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια ασφάλεια και την ειρήνη. Είναι, όμως, σε μια περίοδο η επέτειος αυτή, στην οποία δυστυχώς βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές εχθροπραξίες, που δημιουργούν σημαντική ανασφάλεια στο παγκόσμιο στερέωμα. Ειδικότερα, το ζήτημα της Ουκρανίας αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να τύχει άμεσης διαχείρισης. Θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν τη δυνατότητα που έχουν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, όπου η επιθετικότητα της Ρωσίας τείνει να μεγιστοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό είχα συνάντηση εχθές κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, όπου αξιολογήσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική, χρήσιμη, αποτελεσματική βοήθεια προς την Ουκρανία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηριχθεί η Ουκρανία διότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διακύβευση η βασική αξία πάνω στην οποία στηρίχθηκε όχι μόνο το ΝΑΤΟ αλλά και η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, δηλαδή η πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η πίστη στην τήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς επίσης και η καταπολέμηση οποιασδήποτε τάσης αναθεωρητισμού. Είχα, επίσης, εχθές την ευκαιρία να έχω συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου, με τον οποίο συζητήσαμε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΝΑΤΟ, καθώς και ζητήματα τα οποία αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαιτέρως ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες τον επόμενο μήνα στην Τουρκία».

Ρωσία: Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ επιδεινώνονται

Οι σχέσεις της Ρωσίας – ΝΑΤΟ επιδεινώνονται, αλλά η Μόσχα δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με χώρα μέλος της Συμμαχίας, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο ίδιος ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πέσει σε «μηδενικό» επίπεδο. «Είναι το στρατιωτικό μπλοκ έτοιμο για μια ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία; Θα πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ. Όπως και να έχει, εμείς δεν έχουμε τέτοιες προθέσεις προς τις χώρες μέλη της Συμμαχίας», τόνισε ο Γκρούσκο.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την επανεκλογή του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα φέρει τον πλανήτη βήμα πριν από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απρίλιος του 1949

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1949, ως απάντηση στους τότε φόβους ότι η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε στρατιωτική απειλή για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Ξεκίνησε με 12 μέλη και σήμερα έχει 32. Τα δύο νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία, εντάχθηκαν στη Συμμαχία το 2022, ως άμεση απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

4 Απριλίου 1949. Εκπρόσωποι 12 χωρών υπογράφουν την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγνκτον (NATO, OTAN)

Η Τουρκία θεωρείται συχνά ο ταραχοποιός της Συμμαχίας, της οποίας έγινε μέλος το 1952 ταυτόχρονα με την Ελλάδα. Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως οι δύο χώρες είχαν προκαλέσει κρύο ιδρώτα στους συμμάχους τους, ιδιαίτερα με τη διένεξή τους για την Κύπρο τα χρόνια του 1960 και με την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974.

Είναι Μάιος του 1962 και υπουργοί της Συμμαχίας έχουν συνάντηση στην Αθήνα. Αεροπλάνα σχηματίζουν τα αρχικά του ΝΑΤΟ πάνω από την Ακρόπολη (Αρχείο NATO)

Το άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αποτελεί το θεμέλιο της Συμμαχίας. Υποχρεώνει καθένα από τα μέλη της να επεμβαίνουν σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κάποιου μέλους. Το άρθρο αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά μόνο μία φορά σε ολόκληρη την ιστορία του ΝΑΤΟ, την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Η επίκληση αυτού του άρθρου είχε αποφασισθεί κυρίως για να καταδειχθεί η αλληλεγγύη των Συμμάχων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ΝΑΤΟ εγκαταστάθηκε αρχικά στο Λονδίνο, αλλά το 1949, μετέφερε την έδρα του στο Παρίσι. Η (προσωρινή) αποχώρηση της Γαλλίας 17 χρόνια αργότερα οδήγησε σε μια ακόμη «μετακόμιση», αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα, η έδρα του ΝΑΤΟ αποτελείται από τέσσερα κτίρια, τα οποια φέρονται να αντιπροσωπεύουν μπλεγμένα δάχτυλα, σύμβολο ενότητας.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι εργάζονται εκεί και οι επισκέπτες φωτογραφίζονται συχνά μπροστά από ένα γλυπτό που αντιπροσωπεύει το έμβλημα του ΝΑΤΟ και επελέγη το 1953: «ένα αστέρι με τέσσερις ακτίνες που εικονίζει την πυξίδα που μας κρατάει στο σωστό δρόμο, το δρόμο της ειρήνης» και το οποίο είναι και το σύμβολο στη σημαία του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει δικό του στρατό, με εξαίρεση ένα στόλο αναγνωριστικών αεροπλάνων και μερικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Βασίζεται στις ένοπλες δυνάμεις των μελών του, πλην της Ισλανδίας που δεν διαθέτει στρατό. Το ΝΑΤΟ οργανώνει τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις που συχνά διεξάγονται με πολύ διαφορετικά όπλα. Δημιούργησε λοιπόν… ένα παιγνίδι τράπουλας για να βοηθήσει τους στρατιωτικούς του να προσανατολίζονται. Τα 54 χαρτιά της εν λόγω τράπουλας αντιπροσωπεύουν ισάριθμα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται από τη Συμμαχία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...