Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εξασφάλισε περίπου 55.000 δόσεις μιας εν δυνάμει θεραπείας κατά της Covid-19 βασισμένης σε ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της ΕΕ.
Η συμφωνία είναι το πρώτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ γι’ αυτό το είδος φαρμάκου.
Μετά τις δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που έχει κατοχυρώσει, η ΕΕ προσπαθεί τώρα να οικοδομήσει ένα χαρτοφυλάκιο με φάρμακα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά της νόσου, με στόχο να έχει προσδιορίσει μέχρι το τέλος του μήνα 10 υποσχόμενες θεραπείες.
Η συμφωνία με τη Roche επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters, όμως οι λεπτομέρειες του συμβολαίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει περίπου 55.000 δόσεις της μονοδοσικής θεραπείας.
Η Roche αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των δόσεων, όμως δήλωσε πως το συμβόλαιο καλύπτει 37 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας και χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Τα μέρη αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την τιμή.
Η θεραπεία αυτή είναι η πρώτη βασισμένη σε μονοκλωνικά αντισώματα που εξασφαλίζεται από την ΕΕ.
Το μόνο άλλο φάρμακο κατά της Covid που έχει αγοράσει η ΕΕ είναι η ρεμντεσιβίρη της Gilead, ένα αντιικό φάρμακο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράζουν το φάρμακο των Roche-Regeneron, το οποίο αποτελείται από τα μονοκλωνικά αντισώματα casirivimab και imdevimab μόνον αφού αυτό εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ή από εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τα φάρμακα.
«Η αδειοδότηση της ΕΕ αναμένεται ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Οκτώβριο 2021», αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΕ, που επικαλείται τις εκτιμήσεις της Roche.
Εκτός από την Regeneron, μονοκλωνικά αντισώματα διαθέτει στην αγορά των ΗΠΑ και η φαρμακευτική εταιρεία Lilly.
Οπως έχει φανεί στις κλινικές δοκιμές, είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε άτομα που έχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από Covid-19. Μάλιστα, ένα από τα αυτά τα φάρμακα είχε πάρει, μόλις διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οπως είχε εξήγησε μιλώντας στο Protagon ο Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Φαρμασέρβ–Λίλλυ (Lilly), το φάρμακο που παράγει η εταιρεία έχει φανεί ότι «μειώνει 70% τις πιθανότητες να χρειαστεί κάποιος νοσηλεία».
Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν ένδειξη για να χορηγούνται σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία έχουν πολλές πιθανότητες λόγω κορονοϊού να βρεθούν διασωληνωμένα σε νοσοκομείο.
Το φάρμακο χορηγείται πριν νοσήσει κάποιος βαριά, δηλαδή τις πρώτες ημέρες που θα διαγνωστεί με Covid-19, και όπως φαίνεται, αποτρέπει μία άσχημη εξέλιξη της νόσου, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News