1243
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις κοινές δηλώσεις τους | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συμφωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου για τουριστικό «πράσινο ψηφιακό διαβατήριο»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 19:36
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις κοινές δηλώσεις τους
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συμφωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου για τουριστικό «πράσινο ψηφιακό διαβατήριο»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 19:36

Αναφορές στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και στην πολιτική εμβολιασμού που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες κατά την τουριστική περίοδο, είχαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας πως είναι σημαντική, ενώ επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, ο έλληνας πρωθυπουργος τόνισε: «Η διμερής μας σχέση δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τα πράγματα μοιάζουν να βελτιώνονται με την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές, εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, για το οποίο το Ισραήλ έχει αναδειχθεί σε άτυπο παγκόσμιο πρωταθλητή, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον ομόλογό του για τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο προχωράει το πρόγραμμα.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι υπουργοί Τουρισμού μας υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμό. Θέλω να υποδεχθώ όσο το δυνατόν συντομότερα ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρότασή του για ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Επιχειρηματολόγω για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις ενόψει τουριστικής περιόδου» επισήμανε, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

Για το ίδιο ζήτημα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι «συζητήσαμε για μία συμφωνία περί ενός πράσινου διαβατηρίου. Ισραηλινοί πολίτες θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, μόλις αρθεί η καραντίνα».

Για το φάρμακο κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, ο ελληνας Πρωθυπουργός είπε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε» για το θέμα, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως «έως τον Απρίλιο θα έχουμε κατορθώσει να τιθασεύσουμε ακόμη περισσότερο την πανδημία του κορονοϊού» και ότι η Ελλάδα θα επανέλθει πολύ σύντομα από την οικονομική κρίση μετά την πανδημία.

Τι είναι το φάρμακο EXO-CD24

Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη δραστική ουσία του φαρμάκου EXO-CD24, το οποίο οι ερευνητές στο Ισραήλ παρουσιάζουν ως «θαυματουργό» για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19. Ούτε έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό κάποια μελέτη που να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματά του.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έχουν ανακοινώσει, το EXO-CD24 έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε 30 άτομα που είχαν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα της νόσου Covid-19 και οι 29 από αυτούς έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε τρεις ή πέντε ημέρες.

Πρόκειται για κλινική μελέτη φάσης 1, η οποία περιλαμβάνει μικρό αριθμό ατόμων και σε αυτή τη φάση οι γιατροί διερευνούν την ασφάλεια και όχι τόσο την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου.

Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις με χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους εθελοντές.

Ως δράση, το αντίσωμα CD24 έχει δοκιμαστεί σε διάφορους τύπους καρκίνου και μεταξύ άλλων φαίνεται να επηρεάζει και το περιβάλλον των κυτοκινών. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να έχει και δράση στην καταιγίδα κυτοκινών που έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με κορονοϊό, αλλά προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Η καταιγίδα κυτοκινών (ή κυτταροκινών), είναι μία αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19. Προκαλείται από υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο τελικά άθελά του στρέφεται κατά του ίδιου του οργανισμού.

Οι ισραηλινοί ειδικοί χορηγούν το φάρμακο σε σπρέι και έτσι κατευθύνεται κατευθείαν στους πνεύμονες, όπου και αντιμετωπίζει την καταιγίδα κυτοκίνης, σύμφωνα πάντα με όσα έχουν ανακοινώσει οι ειδικοί από το Ισραήλ.

«Το σκεύασμα είναι εισπνεόμενο, χορηγείται μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες» είπε ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ, υπεύθυνος των κλινικών δοκιμών. «Κατευθύνεται απευθείας στην καρδιά της ανοσοαντίδρασης, δηλαδή στους πνεύμονες και έτσι, σε αντίθεση με άλλους τύπους φαρμάκων, που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως, αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά, λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες».

Η πρώτη ανακοίνωση του φαρμάκου από το Ισραήλ είχε γίνει στις 12 Μαΐου, όμως από τότε είναι η πρώτη φορά που υπάρχει νεότερη ενημέρωση.

Τι υπέγραψαν οι υπουργοί Τουρισμού

Συμφωνία για τη διευρυμένη, πιο συστηματική και στενή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού υπέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με την ισραηλινή ομόλογό του, Ορίτ Φαρκάς-Χακόχεν. Η συμφωνία αφορά κατ’ αρχάς τη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τις τουριστικές επενδύσεις, την προώθηση του τουρισμού, την τουριστική καινοτομία και ψηφιοποίηση, την τουριστική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και συντονισμένες δράσεις Ελλάδας και Ισραήλ κατά την εκπροσώπησή τους σε διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, η συμφωνία αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της διαπιστωμένης κοινής επιθυμίας εκ μέρους Ελλάδας και Ισραήλ να αναπτύξουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις στον τομέα του τουρισμού, αλλά και ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, με τη συμφωνία, η οποία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση. Επίσης, ενθαρρύνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας μέσω του μοιράσματος τεχνογνωσίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

Με τη συμφωνία προβλέπεται η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον, προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού και η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Τέλος, ενδυναμώνεται η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης. Το ίδιο θα ισχύει για τη συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι «με μεγάλη ικανοποίηση ολοκληρώνουμε τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικά για τον τουριστικό τομέα. Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης κι αποσκοπεί στην αξιοποίηση σημαντικών συμμαχιών με χώρες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Εκτός από τους δεσμούς φιλίας με το Ισραήλ, η Ελλάδα μοιράζεται την ίδια πεποίθηση, ότι ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό μοχλό ανάπτυξης προς μια σύγχρονη, βιώσιμη και προσοδοφόρο κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι για την πατρίδα μας η τουριστική αγορά του Ισραήλ είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Το 2019 φιλοξενήσαμε περίπου 715.000 ισραηλινούς επισκέπτες. Ο αριθμός αυτός αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις στην Ελλάδα» επισήμανε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Ορίτ Φαρκάς-Χακόχεν, υπογράμμισε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας για τον διεθνή τουρισμό είναι φάρος ελπίδας, τη στιγμή που οι ουρανοί είναι κλειστοί και οι διακοπές πολύ μακριά. Η συμφωνία αποτελεί μια υπενθύμιση σε όσους απασχολούνται σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία ότι εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ξανανοίξουν το συντομότερο δυνατόν». Όπως συμπλήρωσε, «ο τουρισμός αποτελεί πάντοτε αμφίδρομη υπόθεση. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαία, επιτρέποντας στους πολίτες και των δύο χωρών την απόκτηση εφάμιλλων θετικών εμπειριών που μπορούν να προσφέρουν τα ταξίδια και οι διακοπές».

Η κυρία Φαρκάς-Χακόχεν αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, λέγοντας ότι «η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακροχρόνια σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία είναι στρατηγική για αμφότερες τις χώρες μας. Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι φίλοι και σύμμαχοι – και η συνεργασία μας είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...