306
Εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly στη Νέα Υόρκη (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Mike Segar

Συμφωνία ΕΕ-Lilly για μονοκλωνικά αντισώματα που αντιμετωπίζουν την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 17:04
Εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly στη Νέα Υόρκη (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Mike Segar

Συμφωνία ΕΕ-Lilly για μονοκλωνικά αντισώματα που αντιμετωπίζουν την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 17:04

Σε συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κοινή προμήθεια έως 220.000 δόσεων των αντισωμάτων μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης, για θεραπεία της λοίμωξης Covid-19, κατέληξε η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly.

Η χορήγηση θα γίνεται σε άτομα άνω των 12 ετών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου και τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Η συμφωνία αναμένεται να συμβάλει στην πιο εύκολη πρόσβαση στις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, επιτρέποντας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) να προμηθεύονται τα προϊόντα απευθείας από τη Lilly, έπειτα από εθνική έγκριση για επείγουσα χρήση ή άδεια κυκλοφορίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ποσότητες που θα αγοράζονται ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες, όπως αυτές θα καθορίζονται από τις συμμετέχουσες χώρες.

Η κίνηση ήρθε ως επακόλουθο της θετικής επιστημονικής γνωμοδότησης που εκδόθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMΑ) τον περασμένο Μάρτιο, η οποία υποστηρίζει τη χρήση των συγκεκριμένων αντισωμάτων ως θεραπεία για τη λοίμωξη Covid- 19 σε ασθενείς άνω των 12 ετών.

Η επιστημονική γνωμοδότηση της CHMP υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο στα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικών με τη χρήση θεραπειών πριν από τη χορήγηση επίσημης άδειας κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

«Η μπαμλανιβιμάμπη και η ετεσεβιμάμπη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της Covid-19, βοηθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως», δήλωσε ο Αλφόνσο Ζουλουέτα, ανώτερος αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Lilly International. «Η Lilly είναι ευτυχής που κατέληξε στην εν λόγω συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπευτικές επιλογές που σώζουν τη ζωή των ασθενών με Covid-19».

Τα προκλινικά δεδομένα από τα εργαστήρια της Lilly δείχνουν ότι τα αντισώματα μπαμλανιβιμάμπη και ετεσεβιμάμπη, χορηγούμενα μαζί, διατηρούν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που κυκλοφορούν σήμερα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων Δέλτα και Aλφα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...