614
φωτ. αρχείου | INTIMEnews

Σύγκρουση Κεραμέως – Φίλη στη Βουλή για κρούσματα στα σχολεία, «50%+1» και Cisco

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 13:06
φωτ. αρχείου
|INTIMEnews

Σύγκρουση Κεραμέως – Φίλη στη Βουλή για κρούσματα στα σχολεία, «50%+1» και Cisco

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 13:06

Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην υπουργού Παιδείας), Νίκου Φίλη, εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τηλεκπαίδευση και τα κρούσματα στα σχολεία.

Στην απάντησή της, η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε πως αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο μαζικότερος έλεγχος στα σχολεία, με τρεις αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές.

«Εάν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίξουν τα σχολεία, αυτά τα 31.000 εν δυνάμει κρούσματα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα, χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι εν δυνάμει φορείς. Θα είχαν δει τουλάχιστον 10 άτομα το καθένα, και έτσι θα είχαμε 310.000 εν δυνάμει κρούσματα», παρατήρησε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας προς απάντηση των αιτιάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων, ότι μόλις δύο σχολικά τμήματα, σε σύνολο άνω των 80.000, είναι κλειστά λόγω κορονοϊού.

Ο κ. Φίλης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού στα παιδιά, επεσήμανε ότι το ποσοστό κρουσμάτων στους ανήλικους υποχώρησε στις διακοπές και επανήλθε σε υψηλό ποσοστό (24%) κατά το τρέχον διάστημα. Δήλωσε, μάλιστα, τη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας να είναι τα «σχολεία ανοιχτά με ασφάλεια».

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι όσο τα σχολεία ήταν κλειστά, το ποσοστό μαθητών και εφήβων στα γενικά κρούσματα ήταν 14%, ενώ με ανοικτά τα σχολεία ανέβηκε στο 24%.

Τα 6.000 κρούσματα που προέκυψαν την Πέμπτη είναι από τη Δευτέρα στα σχολεία, συμπλήρωσε, και αυτό -είπε- αναδεικνύει την ευθύνη της κυβέρνησης που επέλεξε την «ανοσία της αγέλης».

«Είναι πρωτοφανές αυτό που λέτε», του απάντησε η Νίκη Κεραμέως. «Ολοι την ίδια μέρα νόσησαν κ. Φίλη; Η θετικότητα στα παιδιά είναι μόλις στο 1,4%. Από εκεί που δεν ελεγχόταν κανείς τώρα ελέγχονται οι πάντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ -όχι εσείς προσωπικά- συνεχίζει να κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές».

«Εχετε κάνει ό,τι μπορείτε για να εμποδίσετε την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης. Όλοι, εκτός από εσάς, έχουν χαρεί με την επιστροφή στην κανονική λειτουργία», κατέληξε στην απάντησή της η υπουργός Παιδείας.

Οσον αφορά το θέμα της τηλεκπαίδευσης, ο κ. Φίλης χαρακτηρισε «σκάνδαλο» τη συμφωνία με την εταιρεία Cisco για την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης και «καταπέλτη» τη σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (περισσότερα για το θέμα εδώ και εδώ), απευθύνοντας εκ νέου το ερώτημα στην κυρία Κεραμέως εάν το υπουργείο θα συμμορφωθεί με αυτήν.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι τίποτα από όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περί πώλησης των προσωπικών δεδομένων των παιδιών στις ΗΠΑ δεν αληθεύει.

Η τηλεκπαίδευση, είπε, έχει κριθεί νόμιμη και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει επισημάνει ορισμένα τεχνικά σημεία για τα οποία υπάρχει στενή συνεργασία της με το υπουργείο.

Η πλατφόρμα είναι η ίδια που χρησιμοποιούμε εδώ στη Βουλή, είναι η ίδια που είναι το επίσημο εργαλείο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, είναι η ίδια που χρησιμοποιείτε εσείς στο κόμμα σας στις συνεδριάσεις σας, ανέφερε χαρακτηρισιτκά η υπουργός Παιδείας απευθυνόμενη στον Νϊκο Φίλη.

Οσον αφορά εξάλλου τις κατηγορίες για αυθαίρετη και πολιτική απόφαση για το κλείσιμο των τμημάτων με το πρωτόκολλο «50%+1», η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι το πρωτόκολλο συζητήθηκε και τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο, και ακόμα και τώρα δεν ζητήθηκε από την επιστημονική Επιτροπή να αλλάξει. Υπενθύμισε, δε, ότι η επιδημιολογική επιτήρηση εντάθηκε ακόμα περισσότερο και ότι με εισήγηση της επιτροπής, ελέγχονται όχι μόνο οι μη εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, αλλά και οι εμβολιασμένοι, ενώ σε περίπτωση κρούσματος γίνεται τεστ, κάθε μέρα, επί πενθήμερο.

Στα περί θεσμικής απρέπειας του υπουργείου Παιδείας απέναντι στην Αρχή, τέλος, η υπουργός Παιδείας σχολίασε ότι αυτά λέγονται από το κόμμα που «τα έβαλε και με τον Αρειο Πάγο, διότι κάλεσε σε απολογία με βαρύτατες κατηγορίες κάποιο πρόσωπο φιλικά προσκείμενό σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...