434
Ο Πούτιν καταφθάνοντας στη σύνοδο του CSTO που φιλοξενήθηκε στο Κρεμλίνο | Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS

Συγκρατημένος ο Πούτιν: Δεν αποτελεί άμεση απειλή η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 16:55
Ο Πούτιν καταφθάνοντας στη σύνοδο του CSTO που φιλοξενήθηκε στο Κρεμλίνο
|Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS

Συγκρατημένος ο Πούτιν: Δεν αποτελεί άμεση απειλή η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 16:55

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί από μόνη της μια «απειλή», αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες που δεν εντάχθηκαν ποτέ στη Συμμαχία ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η στροφή 180 μοιρών είναι το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εκλαμβάνεται ως απειλή από τους γείτονές της.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (…) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στον οποίο συμμετέχουν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

Αυτή η αντίδραση του ρώσου προέδρου φαίνεται συγκρατημένη. Τόσο ως προς το βασικό αφήγημα της Μόσχας που θεωρεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στην «γειτονιά της» ως υπαρξιακή απειλή –με το Κρεμλίνο να δικαιολογεί μάλιστα την εισβολή στην Ουκρανία λόγω των (πιθανολογούμενων) φιλοδοξιών του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρόλο που μια υποψηφιότητά του δεν είχε άμεση προοπτική επιτυχίας– όσο και ως προς τις έως τώρα εμπρηστικές έως και πολεμικές αντιδράσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, ο Πούτιν  δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για τους σκοπούς τους «με εντελώς επιθετικό τρόπο».

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια «περίπλοκη κατάσταση διεθνούς ασφάλειας».

Στη σύνοδο του CSTO, μόνο η Λευκορωσία μίλησε ανοιχτά, στηρίζοντας την επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τους παρόντες ηγέτες των άλλων χωρών να παραμένουν σιωπηροί και να μη σχολιάζουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Χωρίς ένα ενωμένο μέτωπο, η συλλογική Δύση θα εντείνει τις πιέσεις στον μετασοβιετικό χώρο» δήλωσε ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, απευθυνόμενος στον Πούτιν και στους ηγέτες της Αρμενίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.

Πριν από τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κρίνει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ «δεν θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας». Το ρωσικό υπ. Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «ένα σοβαρό λάθος».

Πλέον, σε περίπτωση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, η Ρωσία θα δει το ΝΑΤΟ να πλησιάζει τα σύνορά της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ωστόσο, έθεσε την ένταξη των δύο χωρών σε μια προοπτική, συγκρίνοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν έχει «εδαφικές διαφορές» με τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Σήμερα ο Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν εργαστήρια στην Ουκρανία για να δημιουργήσουν «συστατικά βιολογικών όπλων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...