893
Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προσέρχεται στο δικαστήριο, το πρωί της Τετάρτης | SOOC

Συγκλονίζει ο πατέρας του Ζακ: «Μακάρι να ήταν ληστής, θα ήταν εδώ κατηγορούμενος και ζωντανός»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 15:35
Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προσέρχεται στο δικαστήριο, το πρωί της Τετάρτης
|SOOC

Συγκλονίζει ο πατέρας του Ζακ: «Μακάρι να ήταν ληστής, θα ήταν εδώ κατηγορούμενος και ζωντανός»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 15:35

Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου ήταν ο πρώτος μάρτυρας που ανέβηκε στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για να καταθέσει για τον βάναυσο θάνατο του γιου του.

Ο Ευθύμιος Κωστόπουλος κατέθεσε πως είναι «οργισμένος» για όσα έγιναν εκείνο το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018. «Είδα το βίντεο. Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα. Και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν; Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά έχω θυμό μέσα μου για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα».

Και συνέχισε: «Το παιδί μου δεν μπήκε για να κλέψει. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν, γιατί θα ήταν εδώ κατηγορούμενος. Ζωντανός».

Με ένταση και θυμό, ο κ. Κωστόπουλος, που μετά τον τραγικό θάνατο του γιου του έχει μετακομίσει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ όπου κατοικούσε μόνιμα, αναφέρθηκε στη στάση των αστυνομικών μετά τον θάνατο του Ζακ: «Για εμένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι. Απέκρυψαν στοιχεία. Εκαναν έλεγχο στο κινητό του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων».

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως ο Ζακ δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα και ούτε ήταν αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος, «περιθωριακός». Οπως είπε, ο 33χρονος είχε την απόλυτη στήριξή τους οικονομικά και εργαζόταν ο ίδιος.

«Ηταν ένας κοινωνικός, χαρούμενος άνθρωπος. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα. Ημουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ηταν χαρούμενος, είχε διάθεση».

Ο κ. Κωστόπουλος είπε επίσης ότι ο γιος του είχε δεχτεί επιθέσεις στο παρελθόν και είχε γράψει άρθρα κατά της βίας. «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Οταν μας είπαν, “ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε” κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς», τόνισε.

Τέλος. απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε πως ο Ζακ δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.

Συγκίνησε η μητέρα του Ζακ

Τελευταία μάρτυρας της σημερινής διαδικασίας ήταν η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, που είδε τον φρικιαστικό θάνατο του γιου της στα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν.

Η κυρία Κωστοπούλου παρακάλεσε τους δικαστές να μην αφήσουν «την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλον άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυρία Κωστοπούλου κατέθεσε σε φορτισμένο κλίμα πως «ούτε η περιουσία ούτε τίποτε δεν δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου».

Αναφερόμενη στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, τους δύο κατηγορούμενους, η μάρτυρας είπε πως δεν ισχύουν όσα ισχυρίζονται περί άμυνας. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουν τη σύλληψή του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μάθω και εγώ γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετέ το για την οικογένεια σας».

Η μάρτυρας, που τα λόγια της συγκίνησαν πολλούς μέσα στη δικαστική αίθουσα, είπε:

«Εφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται το μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε, γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματά του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες τους δεν στέκουν. Εχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις τους, δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Οπως είπε η μητέρα του θύματος, «ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός» τονίζοντας πως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ βία. «Εκείνη τη στιγμή ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο και φοβισμένο. Δεν μας είπαν ποτέ γιατί».

«Το έγκλημα ήταν ρατσιστικό»

Νωρίτερα, ο αδελφός του θύματος, Νίκος Κωστόπουλος, χαρακτήρισε τον θάνατο του Ζακ «ρατσιστικό έγκλημα» τονίζοντας: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άι λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».

Συγκινημένος ο αδελφός του Ζακ, αναφέρθηκε σε «ολιγωρία» με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος όταν αμέσως μετά το έγκλημα ήρθε στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους δύο πολίτες κατηγορούμενους, ο μάρτυρας είπε πως «σε εμένα είναι ξεκάθαρο πως θέλησαν να τον δολοφονήσουν, ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε στις κάμερες και μιλούσε. Ο μεσίτης στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου φαίνεται η ρατσιστική του τάση, χλεύαζε τον αδελφό μου», είπε, προκαλώντας την αντίδραση της υπεράσπισης του μεσίτη, που τόνισε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «snake» και όχι το όνομα του κατηγορούμενου.

Για την έρευνα της Αστυνομίας, ο μάρτυρας κατέθεσε πως «χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία… πιστεύω ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό… προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία…».

Σε ερώτηση για το πώς εξηγεί ότι ο Ζακ μπήκε στο μαγαζί, ο αδελφός του απάντησε: «Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Εχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασίστες ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ηταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μη συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου, αλλά βρήκε το λάθος σημείο».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...