659
|

Συγκλονιστικό βίντεο: Αγκαλιάστηκαν πριν τους παρασύρουν τα νερά

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 10:29

Συγκλονιστικό βίντεο: Αγκαλιάστηκαν πριν τους παρασύρουν τα νερά

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 10:29

Το βίντεο είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η λέξη «συγκλονιστικό» όχι μόνο δεν είναι υπερβολή, αλλά δεν επαρκεί για να περιγράψει το συναίσθημα που προκαλεί. Τρεις νεαροί φίλοι απαθανατίστηκαν σε μια σπαρακτική τελευταία αγκαλιά προτού παρασυρθούν από τις ξαφνικές πλημμύρες στη βόρεια Ιταλία.

Το βίντεο που δείχνει τις τελευταίες στιγμές τους εν ζωή τραβήχτηκε την ώρα που τα σωστικά συνεργεία έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να τους σώσουν.

Η 20χρονη Πατρίσια Κόρμος, η 23χρονη φίλη της Μπιάνκα Ντόρος και ο 25χρονος Κρίστιαν Μόλναρ αποφάσισαν, όπως γράφει η Telegraph, να κάνουν μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού Νατισόνε κοντά στο Ούντινε στην περιοχή του βόρειου Φρίουλι, όταν ο ποταμός ανέβηκε σε επικίνδυνα επίπεδα έπειτα από ημέρες συνεχούς καταρρακτώδους βροχής.

Οι δύο γυναίκες και ο άνδρας εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανοί την Παρασκευή 31 Μαΐου να στέκονται βυθισμένοι ως τον μηρό στο νερό του ποταμού που στροβιλίζεται, καθώς προσπαθούν να σταθούν όρθιοι σε ένα μικροσκοπικό νησί στη μέση του ποταμού.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε τραβήχτηκε καθώς οι προσπάθειες διάσωσης ήταν σε εξέλιξη και δείχνει τους τρεις να αγκαλιάζονται καθώς παρέμεναν παγιδευμένοι στον χείμαρρο και δεν μπορούσαν να φτάσουν στην όχθη του ποταμού.

«Τους πετάξαμε ένα σχοινί, αλλά κυριολεκτικά τους κατάπιαν τα νερά της πλημμύρας μπροστά στα μάτια μας. Τους είδαμε να εξαφανίζονται», είπε ο Τζόρτζιο Μπάζιλε, επικεφαλής των επαρχιακών πυροσβεστών στο Ούντινε.

Την Κυριακή, δύο σοροί που πιστεύεται ότι είναι της Κόρμος και της Ντόρος, μιας Ρουμάνας που φέρεται να επισκεπτόταν την οικογένειά της, βρέθηκαν περίπου 1 χιλιόμετρο από το σημείο όπου εθεάθησαν τελευταία φορά. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται για τον Μόλναρ, ο οποίος είναι επίσης Ρουμάνος, οι εισαγγελείς διέταξαν έρευνα για την τραγωδία.

Μία από τις γυναίκες είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία στη 1.35 το μεσημέρι της Παρασκευής, ζητώντας βοήθεια, και οι πυροσβέστες έφτασαν γρήγορα στο σημείο. Ενας πυροσβέστης τούς παρότρυνε να κρατηθούν από μια κοντινή γέφυρα, καθώς τα συνεργεία προσπάθησαν να τους ρίξουν ένα σχοινί, αλλά οι τρεις παρασύρθηκαν από τα νερά που κινούνταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Πυροσβέστες και άλλοι διασώστες χρησιμοποιούν drones, βάρκες και δύτες για να σαρώσουν το ποτάμι και να εντοπίσουν τυχόν σημάδια αγνοουμένων από την Παρασκευή. Η τσάντα μιας από τις γυναίκες βρέθηκε και περιείχε το κινητό από το οποίο έκανε την κλήση SOS.

«Το κύριο στοιχείο δεν είναι τόσο η βροχή, είναι η δύναμη του ποταμού, τα πολύ δυνατά ρεύματα», είπε ο Μπάζιλε. «Υπάρχουν φαράγγια, υπάρχει μια αναρρόφηση νερού και ακόμη και για τους ειδικούς είναι ένα ιδιαίτερα ύπουλο σημείο».

«Της είπα να μην πάει»

Η Κόρμος ήταν φοιτήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Ούντινε και είχε ρωτήσει τη μητέρα της αν μπορούσε να πάει μαζί με τις φίλες της μια βόλτα την Παρασκευή, αφού τελείωσε τις εξετάσεις της.

Οι τρεις φίλοι οδήγησαν στην παραλία Πρεμαριάκο, κοντά στο Ούντινε, και κατέβηκαν στο ποτάμι. Η Ντόρος, η οποία σπούδαζε Οικονομικά στο Βουκουρέστι, είχε φτάσει στο Ούντινε λίγες μέρες νωρίτερα για να επισκεφτεί τους γονείς της, ενώ ο φίλος της, που ήταν επίσης Ρουμάνος, είχε ταξιδέψει από την Αυστρία για να βρεθεί μαζί της.

Οι οικογένειες των θυμάτων δεν είχαν κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο ως αργά την Κυριακή, αλλά η μητέρα της Κόρμος μίλησε χωρίς να αναφέρει το όνομά της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, πριν βρεθεί η σορός της κόρης της.

«Της είχα πει να μην πάει, γιατί ήταν κουρασμένη», είπε η μητέρα της. «Αλλά είπε “απλώς θα κάνουμε παρέα για λίγο και θα βγάλουμε μερικές φωτογραφίες. Ελα, μαμά, μη θυμώνεις”».

Ο Μικέλε ντε Σαμπάτα, δήμαρχος της κοντινής πόλης Πρεμαριάκο, εξέφρασε τη συμπαράστασή του εκ μέρους της κοινότητας.

«Βρέθηκαν σε μια απρόβλεπτη κατάσταση. Οσοι ζουν στο Πρεμαριάκο γνωρίζουν το ποτάμι και πώς οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Τα τρία παιδιά έφτασαν όταν είχε ήλιο. Δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τι επρόκειτο να συμβεί. Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να γίνει το κακό».

Σφοδρές πλημμύρες έχουν προκαλέσει εκτεταμένο χάος σε όλη τη βόρεια Ιταλία σε περιοχές όπως το Μιλάνο, το Βαρέζε και η Κρεμόνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Βίαιες καταιγίδες έπληξαν τις περιοχές Φρίουλι και Βένετο στα μέσα Μαΐου και προβλέπονται περαιτέρω βροχοπτώσεις στη βόρεια Ιταλία αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...