440
Ενα δαχτυλίδι θάφτηκε μαζί με τον ή την κάτοχό του στον πρόχειρο λάκκο του Γεντί Κουλέ | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Συγκλονιστικό εύρημα στη Θεσσαλονίκη: Εξι ομαδικοί τάφοι στο Επταπύργιο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2025, 12:52
Ενα δαχτυλίδι θάφτηκε μαζί με τον ή την κάτοχό του στον πρόχειρο λάκκο του Γεντί Κουλέ
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Συγκλονιστικό εύρημα στη Θεσσαλονίκη: Εξι ομαδικοί τάφοι στο Επταπύργιο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2025, 12:52

Ηταν ένα συνηθισμένο έργο ανάπλασης στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης απέναντι από τo Επταπύργιο (Γεντί Κουλε). Ξαφνικά, πριν από λίγους μήνες, οι σκαπάνες σταμάτησαν διότι «χτύπησαν» κάτι. Δεν ήταν πέτρα ή μέταλλο, ούτε αρχαιολογικό εύρημα. Ηταν ένας εύθραυστος ανθρώπινος σκελετός. Δίπλα του κι άλλοι, πολλοί. Γυναίκες, άνδρες, ίσως και έφηβοι, θαμμένοι δίπλα δίπλα σε πρόχειρους λάκκους.

Οι αρχαιολόγοι που επέβλεπαν το έργο, κατάλαβαν γρήγορα πως αυτοί δεν ήταν σκελετοί της βυζαντικής περιόδου, αλλά των νεότερων χρόνων.

Ενας από τους έξι ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από το Γεντί Κουλέ. (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Κανάρη, Σολωμού και Μιαούλη χρησιμοποιείτο στα σκοτεινά χρόνια του Εμφυλίου για την εκτέλεση πολιτικών κρατουμένων (ή για τη μεταφορά των σορών τους) αφού βρισκόταν πολύ κοντά στις φυλακές του Γεντί Κουλέ και τότε ήταν ακατοίκητη.

Η ανασκαφή επεκτάθηκε και πέρα από τα όρια της ανάπλασης. Εξι ομαδικοί τάφοι και μέχρι στιγμής 33 σκελετοί ανακαλύφθηκαν στο Γεντί Κουλέ. Μαζί τους, παπούτσια, κουμπιά, ένα δαχτυλίδι…

Ανθρωποι που εκτελέστηκαν την περίοδο 1946 – 1955 και το αίμα τους πότισε το χώμα στην περιοχή του Επταπυργίου.

Ενα παπούτσι μαρτυρά πως εδώ εκτελέστηκε μια γυναίκα. (Αρχαιολόγος Σταυρούλα Τζεβρένη/Δήμος Νεάπολης – Συκεών)

Σύμφωνα με τον δήμο Νεάπολης – Συκεών, τα πρώτα οστά βρέθηκαν στην περιοχή στο τέλος του 2024 «αλλά η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων που κλήθηκε στο σημείο, απεφάνθη ότι οι σκελετοί δεν παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον». Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε παρ’ όλα αυτά την συνδρομή της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να ανασκαφεί η ευρύτερη περιοχή του πάρκου.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον ένας σκελετός ανήκει σε γυναίκα (μαζί του βρέθηκε ένα γυναικείο γοβάκι) και αρκετοί σε πολύ νεαρά άτομα ίσως και κάτω των 20 ετών.

Σε πολλά από τα κρανία που βρέθηκαν ήταν εμφανής η οπή της χαριστικής βολής… (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Σε πολλά από τα κρανία που βρέθηκαν ήταν εμφανής η οπή της χαριστικής βολής…

Οι περισσότεροι από τους σκελετούς έχουν ήδη παραδοθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση για έλεγχο και προσδιορισμό της ηλικίας και του χρόνου εκτέλεσης.

Ο δήμαρχος έχει ζητήσει την επιστροφή των σκελετών έτσι ώστε να γίνει ταφικό μνήμα και μνημείο στο σημείο όπου βρέθηκαν.

Πανοραμική άποψη του σημείου όπου βρέθηκαν οι ομαδικοί τάφοι. Στο βάθος δεσπόζει το Επταπύργιο. (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Μέσω αναλύσεων DNA, κάποιοι από τους νεκρούς αυτούς θα ξαναβρούν την ταυτότητά τους και θα παραδοθούν στους συγγενείς και απογόνους τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι που εκτελέστηκαν εκείνη την περίοδο, ουδέποτε παραδόθηκαν στους συγγενείς τους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...